Pierogi z makiem to nie tylko patent na smaczną Wigilię. Takie danie można serwować na co dzień. Co prawda, samo lepienie pierożków jest czasochłonne, ale ten smak wynagrodzi nam każdy trud i czas, który na to poświęciliśmy. o ile zastanawiasz się, jak zrobić pierogi z makiem, to mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis. Znajdziesz go poniżej.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Pierogi z makiem - przepis krok po kroku
Oto przepis na najlepsze pierogi z makiem:
Składniki na ciasto:
500 g mąki
1-2 łyżeczki soli
3/4 szklanki chłodnej wody
Składniki na nadzienie:
250 ml mleka
100 g maku
1-2 łyżki masła
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
rodzynki 50 g
5 łyżek posiekanych orzechów
1 żółtko
Wykonanie:
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę. Następnie dodaj odrobinę soli. Polewaj stopniowo wodę. Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Przykryj i odłóż na 15 minut.
Przygotuj farsz. Opłucz mak - wsyp go do miski, zalej wodą i wypłucz. Odcedź i przełóż do rondelka. Zalej wrzącym mlekiem. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Odcedź i zmiel.
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj miód, mak, 1 łyżkę cukru, rodzynki i posiekane orzechy. Gotuj przez trzy minuty i przestudź.
Utrzyj żółtko z resztą cukru, dodaj do masy makowej i wymieszaj.
Przystąp do wycinania pierogów. Rozwałkuj ciasto. Wytnij pierogi szklanką.
Umieść farsz we wnętrzu pieroga. Zaklej. Wykonaj falbankę dekoracyjną.
Przejdź do gotowania pierogów. Zagotuj wodę. Posól do smaku i wrzucaj pierogi partiami.
Odcedź. Przelej delikatnie wodą.
Przecedź ponownie i przełóż na półmisek.
Ile gotować pierogi z makiem? Uważaj, aby ich nie przegotować
Ile gotować pierogi z makiem? Pierogi tego typu są bardzo delikatne, dlatego też nie wolno przesadzać z gotowaniem. Powinniśmy gotować je około dwóch minut.
o ile jednak nie jesteś pewien czy pierogi są odpowiednio przyrządzone, możesz zastosować patent mojej babci. Wrzuć część pierogów na gotującą się wodę. Poczekaj, aż wypłyną, zalej je zimną wodą i znowu poczekaj, aż wypłyną.
Poznaj przepis na pierogi z makiem w sosie waniliowym
Pierogi z makiem w sosie waniliowym to nie lada gratka dla smakoszy. Takich pierogów na pewno nie jedliście. Ich wykonanie jest bardzo proste. Dlatego też o ile nie macie doświadczenia w gotowaniu, nie martwcie się. Poradzicie sobie z tym bez problemu. Przejdźmy zatem do wykonania.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
2 łyżki oleju
szklanka ciepłej wody
odrobina soli do smaku
Składniki na farsz to:
260 g maku
500 ml mleka
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
łyżka cukru pudru
50 g rodzynek
8 łyżek orzechów włoskich
1 żółtko
skórka pomarańczowa kandyzowana
Składniki na krem waniliowy:
szklanka śmietany 30-procentowej
2 łyżki brązowego cukru
2 żółtka
1 laska wanilii
Wykonanie:
Przystęp do wykonania farszu. Wypłucz mak, odcedzić go i przełóż do rondla.
Następnie umieść go w gorącym mleku. Gotuj tak przez pół godziny. Pamiętaj o tym, aby gotować na małym ogniu. Później dokładnie zmiel mak.
Posiekaj orzechy, skórkę oraz rodzynki.
Masło rozpuść.
Połącz ze sobą wszystkie składniki na farsz.
Przejdź do wykonania ciasta. Przesiej mąkę i umieść w misce. Dodaj sól, wlewaj stopniowo wodę. Dolej olej. Wyrób dokładnie ciasto. Powinno być elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj folią i odłóż na 20 minut do lodówki.
Następnie podziel ciasto i rozwałkuj je.
Wytnij z rozwałkowanego ciasta pierogi. Najlepiej wykonać to szklanką.
Napełnij pierogi przygotowanym farszem. Zaklej.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie.
Przygotuj krem. Zagotuj śmietankę z wanilią. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do śmietany i ponownie zagotuj.
Pierogi podawaj z sosem.
Zobacz też: Domowe pizzerinki dla zabieganych. Szybka kolacja na dwa dni jak znalazł