
Okres wzmożonych wypieków coraz bliżej, a Ty przez cały czas nie wiesz, jak poradzić sobie z papierem do pieczenia? Masz dość uciekającego, marszczącego się pod wypiekami i wystającego z każdej strony papieru? Poznaj nasze sposoby i zobacz, jak dopasować arkusz do każdego rodzaju foremki.
Prostokątne foremki
W przypadku klasycznych prostokątnych lub kwadratowych form do pieczenia sprawa wygląda bardzo prosto. Wystarczy, iż wytniesz kształt trochę większy, niż Twoja foremka i złożysz go na pół. Następnie trzymając nad foremką, delikatnie natniesz w miejscu rogów. Przygotowany w ten sposób papier idealnie dopasuje się do ścian formy do pieczenia.

Formy okrągłe
Jeśli chcesz dopasować papier do pieczenia do okrągłej formy, musisz złożyć kwadratowy arkusz łącznie na trzy razy — najpierw na pół tworząc prostokąt, dalej na pół tworząc mniejszy kwadrat, a na koniec po przekątnej, tworząc trójkąt. Gdy trzymasz już w ręku ten kształt, musisz dociąć go na półokrągło i naciąć brzeg mniej więcej pośrodku. Po rozłożeniu otrzymasz okrągły kawałek z nacięciami na brzegach, dzięki którym zarówno spód, jak i ściany foremki zostaną dokładnie wypełnione papierem.

Foremka na babeczki
Do przygotowania papieru pod muffinki musisz wyciąć z papieru mniejsze kwadraty i złożyć je na cztery. Następnie przy pomocy jednorazowego kubeczka odwróconego do góry dnem, musisz uformować cztery zakładki w jedną stronę. Dla utrwalenia wystarczy już tylko przygnieść kształt w formie, np. tym samym kubeczkiem, a papier będzie pasował jak ulał.



















