Składniki na czekoladową granolę gryczaną
Jeśli zastanawiasz się, czy kasza sprawi, iż to danie nie będzie zachwycało słodyczą, to... nie masz się czego obawiać. W smaku jest obłędna i do złudzenia przypomina Nesquika, tylko oczywiście w o wiele zdrowszej wersji. Do przygotowania czekoladowej granoli gryczanej będziesz potrzebować:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 60 g miodu,
- 75 g masła orzechowego.
Możesz zamienić gorzką czekoladę na mleczną, jednak w takim przypadku granola może wyjść mdła i za słodka. W dodatku gorzka czekolada dostarcza więcej składników mineralnych. Z kolei, jeżeli szukasz zamienników miodu, możesz wykorzystać syrop klonowy lub syrop z agawy.
Sprawdź również: Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, iż tę roślinę można jeść
Czekoladowa granola gryczana — sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią kaszę i piecz przez około 20 minut. jeżeli zdecydujesz się na mniejszą porcję, możesz przygotować ją np. na patelni (pamiętaj, by przemieszać kaszę co jakiś czas, żeby się nie spaliła). Gdy kasza lekko zarumieni się na brązowo, wyjmij ją z piekarnika.
Sprawdź również: To warzywo oczyszcza jelita i prawie nie ma kalorii. Właśnie zaczyna się na nie sezon
Dodaj do niej posiekaną gorzką czekoladę, polej miodem oraz masłem orzechowym. Całość dokładnie wymieszaj. Pod wpływem ciepła kaszy czekolada, miód i masło orzechowe powinny się rozpuścić. Odstaw granolę do wystudzenia. Połam na małe kawałki i przełóż do słoika, w którym możesz przechowywać czekoladową granolę gryczaną choćby do 2 tygodni, choć z pewnością zjesz ją szybciej. Smacznego!
Zobacz też:
Ten budyń możesz jeść bez wyrzutów sumienia na diecie. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Babcia często gotowała tę zupę. Dzisiaj mało kto o niej pamięta, choć jest smaczna i pełna witamin
Twoje ciasta wychodzą suche? Przyczyną może być ten często popełniany błąd