Kontrolerzy jakości odkryli zafałszowaną oliwę z oliwek – była na targowisku oraz w hotelach

Kontrolerzy jakości z Cypru Północnego ogłosili wyniki ostatnich inspekcji producentów oliwy z oliwek.
Spośród 36 próbek pobranych z hoteli i lokalnych targowisk, trzy okazały się zafałszowane .
Wszystkie próbki przeanalizowano w Laboratorium Kontroli Żywności w Ankarze, które podlega Generalnej Dyrekcji Kontroli Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa Turcji.
Na podstawie wyników testów potwierdzono, iż 33 próbki są bezpieczne i nadają się do sprzedaży , natomiast trzy wykazywały oznaki zafałszowania .
Wśród zafałszowanych produktów znalazła się oliwa z oliwek Alemdağ , produkowana przez Alemdağ Gıda Ltd, oraz dwie próbki oliwy z oliwek Şirinevler , produkowanej przez Devay Veterinary Consultancy Ltd.
Odpowiedzialne za to firmy zostały ukarane grzywnami administracyjnymi.
