Dawniej zachwycano się tylko pistacjowymi lodami. w tej chwili wypieki z tymi małymi, zielonymi orzeszkami robią prawdziwą furorę w cukiernictwie. Można wykorzystać je także i na Wielkanoc do zrobienia mazurka czy babki. Tym razem skupimy się na tym drugim cieście, które zachwyci każdego smakosza pistacji.
Składniki na pistacjową babkę
Pistacjową babkę przygotowujemy z tradycyjnych składników. Oprócz tego potrzebna będzie pasta pistacjowa - najlepiej, żeby zawierała 100 proc. orzechów. Do podkręcenia zielonego koloru wypieku można dodać 1 łyżeczkę herbaty matcha. Wówczas wysypujemy ją z pastą z pistacji do masła z cukrem. Warto też udekorować ciasto lukrem.
Jakich podstawowych składników potrzebujemy do zrobienia pistacjowej babki? Oto lista:
Składniki na ciasto:
- 280 g mąki pszennej tortowej;
- 250 g drobnego cukru;
- 200 g śmietany 18 proc.;
- 150 g miękkiego masła;
- 150 g pasty pistacjowej;
- 5 jajek;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli.
Składniki na lukier:
- 10 łyżek cukru pudru;
- 3 łyżki ciepłej wody;
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Przepis na pistacjową babkę
Żeby zrobić pistacjową babkę, na początek mieszamy w misce mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy pastę z pistacji i całość znowu łączymy dzięki miksera.
Nie przestajemy miksować pistacjowej masy i dodajemy do niej po 1 żółtku, a potem zmniejszamy obroty i dolewamy śmietanę oraz dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Musi powstać gładkie ciasto bez grudek.
W kolejnym kroku należy ubić białka na sztywną pianę i wmieszać jej połowę delikatnie do masy dzięki szpatułki. Następnie robimy to samo z resztą piany.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy na babkę, którą uprzednio wysmarowujemy masłem i obsypujemy mąką. Pistacjową babkę pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ten wypiek studzimy podobnie jak sernik - zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Ostudzone ciasto wyjmujemy na kartkę i przygotowujemy dla niego lukier. W tym celu mieszamy wodę, cukier puder i sok z cytryny do momentu powstania budyniowej masy.
Na koniec polewamy pistacjową babkę lukrem i dekorujemy ją pokruszonymi pistacjami. Ciasto jest gotowe do podania po zastygnięciu białej polewy.
Zobacz też:
Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś
Zaskocz rodzinę w święta. Dodaj ten składnik do sałatki jarzynowej, a każdy poprosi o dokładkę