Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować

top.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Już za kilka dni będziemy obchodzić Święta Wielkanocne. To ostatni dzwonek na przygotowanie świątecznego menu. jeżeli uwielbiasz wymyślne wypieki, to koniecznie zrób pistacjową babkę. Z tego przepisu wyjdzie puszysta i wilgotna, a dodatkowo stanie się piękną ozdobą stołu.

Dawniej zachwycano się tylko pistacjowymi lodami. w tej chwili wypieki z tymi małymi, zielonymi orzeszkami robią prawdziwą furorę w cukiernictwie. Można wykorzystać je także i na Wielkanoc do zrobienia mazurka czy babki. Tym razem skupimy się na tym drugim cieście, które zachwyci każdego smakosza pistacji.

Składniki na pistacjową babkę

Pistacjową babkę przygotowujemy z tradycyjnych składników. Oprócz tego potrzebna będzie pasta pistacjowa - najlepiej, żeby zawierała 100 proc. orzechów. Do podkręcenia zielonego koloru wypieku można dodać 1 łyżeczkę herbaty matcha. Wówczas wysypujemy ją z pastą z pistacji do masła z cukrem. Warto też udekorować ciasto lukrem.

Jakich podstawowych składników potrzebujemy do zrobienia pistacjowej babki? Oto lista:

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej tortowej;
  • 250 g drobnego cukru;
  • 200 g śmietany 18 proc.;
  • 150 g miękkiego masła;
  • 150 g pasty pistacjowej;
  • 5 jajek;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Składniki na lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru;
  • 3 łyżki ciepłej wody;
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Przepis na pistacjową babkę

Żeby zrobić pistacjową babkę, na początek mieszamy w misce mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy pastę z pistacji i całość znowu łączymy dzięki miksera.

Nie przestajemy miksować pistacjowej masy i dodajemy do niej po 1 żółtku, a potem zmniejszamy obroty i dolewamy śmietanę oraz dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Musi powstać gładkie ciasto bez grudek.

W kolejnym kroku należy ubić białka na sztywną pianę i wmieszać jej połowę delikatnie do masy dzięki szpatułki. Następnie robimy to samo z resztą piany.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy na babkę, którą uprzednio wysmarowujemy masłem i obsypujemy mąką. Pistacjową babkę pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ten wypiek studzimy podobnie jak sernik - zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Ostudzone ciasto wyjmujemy na kartkę i przygotowujemy dla niego lukier. W tym celu mieszamy wodę, cukier puder i sok z cytryny do momentu powstania budyniowej masy.

Na koniec polewamy pistacjową babkę lukrem i dekorujemy ją pokruszonymi pistacjami. Ciasto jest gotowe do podania po zastygnięciu białej polewy.

Zobacz też:

Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam

Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś

Zaskocz rodzinę w święta. Dodaj ten składnik do sałatki jarzynowej, a każdy poprosi o dokładkę

Idź do oryginalnego materiału