Pierwsze podsumowania wakacyjnych kontroli sanepidu nie napawają optymizmem

codziennypoznan.pl 2 miesięcy temu

Kontrole prowadzone są od 22 czerwca, czyli od początku wakacji, ale w dni wolne od pracy, a więc w czasie, gdy najwięcej osób korzysta z jedzenia „w trasie”, „na mieście” i „w plenerze”.

Od początku sezonu wakacyjnego do 30 czerwca, w Wielkopolsce przeprowadzono 187 kontroli. Niestety, nie wszystkie zakończyły się pozytywnym wynikiem. Nałożono łącznie 22 mandaty karne na łączną kwotę 5,8 tysięcy złotych. Jednocześnie wszczęto 41 postępowań administracyjnych. Wśród nich 8 to decyzje nakazujące usunięcie stwierdzonych uchybień, a 33 to postępowania w sprawie wydania decyzji związanych z opłatą należną w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami.

Co najczęściej było powodem negatywnej oceny pracowników sanepidu? To przede wszystkim brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń czy brak prowadzenia rejestrów wynikających z dobrej praktyki higienicznej/produkcyjnej, HACCP. Na dodatek, stwierdzano też przypadki przechowywania artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach oraz brak skutecznego zabezpieczenia obiektu przed dostępem owadów.

Kontrole wykazały również, iż część firm nie dbało o odzież ochronną u pracowników swoich zakładów ani o aktualne orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Kontrolujący zwrócili też uwagę na brak dopływu bieżącej ciepłej wody w pomieszczeniach roboczych, brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników/produktów spożywczych, prowadzenie działalności bez decyzji o zatwierdzeniu zakładu czy też prowadzenie działalności niezgodnie z zakresem wydanej decyzji o zatwierdzeniu zakładu.

Idź do oryginalnego materiału