Po raz kolejny znaleziono pestycydy w produkowanej na północy żywności
Wielu mieszkańców Cypru oraz odwiedzających wyspę turystów robi zakupy na obszarach okupowanych.
Niestety, po raz kolejny, w produkowanej na północy żywności, znaleziono pozostałości pestycydów.
Przypomnijmy, iż wyniki badań próbek żywności publikowane są co tydzień, a kontrolowana jest zarówno żywność importowana jak i produkowana lokalnie.
Importowane produkty okazały się wolne od szkodliwych substancji, pozostałości pestycydów wykryto w dwóch lokalnie uprawianych produktach.
W dniach od 21 do 27 lutego przebadano 21 losowych próbek importowanej żywności . Wszystkie okazały się bezpieczne do spożycia .
Jednak dwa produkty z północy zawierały niedozwolone pestycydy.
Zakazane substancje znaleziono w sałacie od rolnika z Famagusty i w granatach uprawianych we wsi Akdeniz.
W ramach środków ostrożności wszystkie skażone produkty zostały zniszczone.
