Pożywny i pełen smaku obiad możemy przyrządzić bez używania mięsa. Wystarczy, iż przygotujemy alternatywę dla tradycyjnych mielonych, w postaci smacznych, chrupiących kotlecików z kalafiora i kaszy jaglanej. Są one sycące, pożywne i bardzo aromatyczne. W dodatku robi się je gwałtownie i łatwo. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Alternatywa dla mięsnych kotletów - z czego przyrządzić smaczne danie?
Chcąc stworzyć smaczne wegetariańskie kotlety, warto połączyć kalafiora i kaszę jaglaną. Kalafior nadaje potrawie lekkiego smaku oraz delikatnej struktury. Z kolei kasza powoduje, iż kotlety są zwarte, pożywne, a także świetnie się smażą.
Do tych dwóch składników dobieramy przyprawy, które dodadzą im aromatu oraz wyjątkowego smaku. W tym przypadku świetnie sprawdza się czosnek granulowany, wędzona papryka oraz kurkuma. Tak przygotowane kotlety możemy podawać w towarzystwie ziemniaków czy sałatki z sosem jogurtowym. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako bazy do wege-burgera.
Co więcej, przyrządzanie tego dania gwarantuje nam nie tylko smaczny, ale i zdrowy obiad. Kasza jaglana obfituje w magnez i żelazo, a kalafior dostarcza błonnika oraz antyoksydantów, tym samym wspomagając trawienie oraz oczyszczanie organizmu.
Czytaj również: W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli
Jak zrobić kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej? To prosty przepis
Kotlety przygotowywane z kaszy i kalafiora są świetną potrawą na obiad czy ciepłą kolację. Dzięki nim zjemy nie tylko smacznie, ale i zdrowo oraz sycąco, nie sięgając po mięso. Odpowiednio przygotowane powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do ich zrobienia, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1 kalafior,
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie kotletów zaczynamy od opłukania pod bieżącą wodą kaszy jaglanej. Gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy go na parze, aż będzie miękki.
Następnie blendujemy go na gładką masę i dodajemy do tego jajko, bułkę tartą, przyprawy oraz kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie, aby z obu stron miały złoty kolor.
Zobacz też:
Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki
Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie
Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć