Przygotowanie kogla-mogla to bułka z masłem. Wystarczy zaledwie kilka minut, aby stworzyć deser, który gwałtownie zaspokoi słodyczowy głód. Choć dziś mamy niemal nieograniczone możliwości przygotowania lub zakupu różnego rodzaju wyszukanych słodkości, to wiele osób z sentymentem wraca do być może prostszych, ale za to niezapomnianych w smaku deserów. Śmiało można powiedzieć, iż przepis na kogel-mogel łączy pokolenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Jak zrobić kogel-mogel? Lista składników jest bardzo krótka
Czasy największej popularności deser ma już dawno za sobą, dlatego nie każdy wie, jak zrobić kogel-mogel. Przygotowanie jest naprawdę bajecznie proste, a receptura opiera się na minimalnej ilości składników. Są to tak naprawdę żółtka i cukier. Do przygotowania deseru dla dwóch osób będą potrzebne:
4 żółtka
2 płaskie łyżki cukru białego
1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce i ubijamy na gładką masę do momentu, aż cały cukier się rozpuści. W dzisiejszych czasach ułatwiamy sobie przygotowanie deseru, używając miksera, jednak jeżeli chcemy podążać tradycyjną drogą, to żółtka należy ubijać ręczną trzepaczką. Ubite żółtka z cukrem przelewamy do szklanek lub dekoracyjnych pucharków. Wierzch możemy udekorować np. świeżymi owocami i listkami mięty.
Kogel-mogel - przepis. Dodaj kakao, aby urozmaicić smak deseru
Wyżej został przedstawiony tradycyjny sposób przygotowywania deseru o wdzięcznej nazwie kogel-mogel. Przepis można jednak modyfikować, dodając do niego kolejne składniki. Bardzo popularnym dodatkiem jest ciemne kakao, za pomocą którego deser smakuje jak płynna czekolada o przyjemnej kremowej konsystencji.
Przepis na kogel-mogel. Podczas przygotowywania pamiętaj o tych wskazówkach
Trzeba przyznać, iż przepis na kogel-mogel może wzbudzać nieco kontrowersji ze względu na użycie surowych jajek. Przygotowując deser, należy zwrócić szczególną uwagę na źródło pochodzenia produktu. Jajka najlepiej kupować u sprawdzonych dostawców, ponieważ daje to gwarancję świeżości. Aby zminimalizować ryzyko zakażenia salmonellą, przed użyciem jajka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Czynność trzeba wykonywać ostrożnie, ponieważ skorupki jajek są bardzo delikatne i mogą się stłuc.
Zobacz też: Gdzie wyrzucić puszkę po konserwie? Polacy zajadają się zawartością, a potem popełniają błąd