Perła PRL-u, po którą sięgali mężczyźni i kobiety. Dorośli i dzieci. Dziś nie każdy zna choćby nazwę

g.pl 3 dni temu
Ten deser w okresie PRL-u bił rekordy popularności. Dawniej nie było tak łatwego dostępu do słodyczy, jak dziś, dlatego jeżeli naszła nagła ochota na coś słodkiego, to na stół wjeżdżał właśnie on. Jak zrobić ten nieco zapomniany już rarytas z dawnych lat? Podpowiadamy.
Przygotowanie kogla-mogla to bułka z masłem. Wystarczy zaledwie kilka minut, aby stworzyć deser, który gwałtownie zaspokoi słodyczowy głód. Choć dziś mamy niemal nieograniczone możliwości przygotowania lub zakupu różnego rodzaju wyszukanych słodkości, to wiele osób z sentymentem wraca do być może prostszych, ale za to niezapomnianych w smaku deserów. Śmiało można powiedzieć, iż przepis na kogel-mogel łączy pokolenia.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Jak zrobić kogel-mogel? Lista składników jest bardzo krótka
Czasy największej popularności deser ma już dawno za sobą, dlatego nie każdy wie, jak zrobić kogel-mogel. Przygotowanie jest naprawdę bajecznie proste, a receptura opiera się na minimalnej ilości składników. Są to tak naprawdę żółtka i cukier. Do przygotowania deseru dla dwóch osób będą potrzebne:


4 żółtka
2 płaskie łyżki cukru białego
1 opakowanie cukru waniliowego


Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce i ubijamy na gładką masę do momentu, aż cały cukier się rozpuści. W dzisiejszych czasach ułatwiamy sobie przygotowanie deseru, używając miksera, jednak jeżeli chcemy podążać tradycyjną drogą, to żółtka należy ubijać ręczną trzepaczką. Ubite żółtka z cukrem przelewamy do szklanek lub dekoracyjnych pucharków. Wierzch możemy udekorować np. świeżymi owocami i listkami mięty.


Kogel-mogel - przepis. Dodaj kakao, aby urozmaicić smak deseru
Wyżej został przedstawiony tradycyjny sposób przygotowywania deseru o wdzięcznej nazwie kogel-mogel. Przepis można jednak modyfikować, dodając do niego kolejne składniki. Bardzo popularnym dodatkiem jest ciemne kakao, za pomocą którego deser smakuje jak płynna czekolada o przyjemnej kremowej konsystencji.


Przepis na kogel-mogel. Podczas przygotowywania pamiętaj o tych wskazówkach
Trzeba przyznać, iż przepis na kogel-mogel może wzbudzać nieco kontrowersji ze względu na użycie surowych jajek. Przygotowując deser, należy zwrócić szczególną uwagę na źródło pochodzenia produktu. Jajka najlepiej kupować u sprawdzonych dostawców, ponieważ daje to gwarancję świeżości. Aby zminimalizować ryzyko zakażenia salmonellą, przed użyciem jajka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Czynność trzeba wykonywać ostrożnie, ponieważ skorupki jajek są bardzo delikatne i mogą się stłuc.


Zobacz też: Gdzie wyrzucić puszkę po konserwie? Polacy zajadają się zawartością, a potem popełniają błąd
Idź do oryginalnego materiału