Owiń tym chleb. Prosty trik sprawia, iż jest dłużej świeży

shareinfo.pl 4 godzin temu
fot. Pexels

Chciałbyś mieć codziennie na śniadanie świeży chleb, ale męczą cię ciągłe wizyty w sklepie spożywczym lub piekarni? Dzięki temu patentowi będziesz mógł cieszyć się świeżutkim i miękkim bochenkiem bez potrzeby wychodzenia z domu. Poznaj ten genialny trik na przedłużenie świeżości chleba.

Podczas przechowywania pieczywa warto egzekwować dwie reguły. Pierwsza z nich polega na osłonięciu wypieku tak, by nie obsychał. Kolejna zasada to zabezpieczenie go przed intensywną wilgocią. W tej sytuacji wiele pomaga zapakowanie chleba w czystą ściereczkę z naturalnego materiału, np. bawełny bądź lnu, a potem położenia produktu w chlebaku. Dzięki temu będzie miał swobodny dostęp do tlenu. Nie zacznie tak gwałtownie wysychać i prędko nie spleśnieje. Również materiał, z którego zbudowany jest chlebak, nie jest bez znaczenia. Najlepszy będzie taki, który umożliwia obieg powietrza np. drewniany.

Aby pieczywo dłużej było świeże warto też ulokować je w torbie papierowej. Jest na pewno lepsza od reklamówki plastikowej – w niej chleb może raz-dwa spleśnieć.

Jeśli mieszkasz sam i cały bochenek jest dla ciebie za duży, przedziel go na pół i włóż do zamrażarki. Wcześniej możesz poporcjować go na kromki, umieścić woreczku strunowym i codziennie odmrażać taką porcję, jaką zjesz.

Włóż cukier do chlebaka. Pieczywo przetrwa całe tygodnie

Cukier ma moc higroskopijną, tzn. potrafi wchłaniać wodę. Przechowywany wraz z pieczywem zabierze z niego nadmiar wilgoci. Cukier w kostkach będzie najlepszy. Dwie, a choćby trzy kostki warto włożyć do pojemnika na pieczywo, aby było zawsze świeże i nie pleśniało. jeżeli nie kupujesz cukru w kostkach, a masz w domu jedynie sypki kryształ, to wsyp trochę na talerzyk i umieść w chlebaku. On też działa cuda.

Idź do oryginalnego materiału