Dawniej, tuż przed tłustym czwartkiem, w każdym domu gospodynie smażyły oponki ziemniaczane. Posypane zmielonym cukrem stanowiły rarytas dla wszystkich domowników. Mimo iż do tłustego czwartku jeszcze miesiąc, warto wypróbować w kuchni słodki przysmak rodem z powiatu włoszczowskiego. Sprawdzi się w czasie karnawału.
Składniki: 1 kg ugotowanych i jeszcze ciepłych ziemniaków, 1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 4 jajka, 1 łyżka spirytusu, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy.
Sposób przygotowania: Ziemniaki przecisnąć dwa razy przez praskę. Dodać do nich resztę składników i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić na stolnicy na 30 minut, aby mogło wyrosnąć. Po upływnie tego czasu z ciasta uformować niewielkie kuleczki, którym następnie nadać kształt kiełbaski i połączyć końce.
Oponki pozostawić na 20 minut, aby podwoiły swoją objętość. Wyrośnięte kłaść na rozgrzany smalec i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.
Przepis podała: Elżbieta Lubaś z Koła Gospodyń Wiejskich z Bieganowa.