Przepis na chrupkie tosty. Pożegnaj gumowaty chleb
Zanim dojdziemy do tego, jak zrobić chrupkie kromki, trzeba wykluczyć wszelkie błędy, które popełniasz i przez które idealne śniadanie zamienia się w gumowate nieapetyczne tosty. A tych może być kilka:
Zanim zdradzę główny trik, musimy zrozumieć, dlaczego tosty w ogóle mogą być gumowate. Oto najczęstsze przyczyny:
Dopiero gdy upewnisz się, iż nie robisz nic z tej listy, masz szansę na osiągnięcie wymarzonego poziomu chrupkości. By to zrobić, musisz postawić na wysoką temperaturę pieczenia i dodanie odrobiny masełka na sam koniec już po wyjęciu tostów. To mój ulubiony trik, za pomocą którego tosty będą jednocześnie chrupkie i wilgotne. Ale by to się udało, tosty muszą być zrobione z suchego chleba.
Jak uzyskać ciągnący się ser i spieczony chleb?
By się upewnić, iż tak jest, jeżeli masz czas, po prostu zostaw chleb na talerzu na kilka godzin przed opiekaniem. Powierzchnia kromek stanie się lekko sucha, co pomoże uzyskać idealną chrupkość.
Jeśli nie masz czasu, podstaw na metodę ekspresową – wystarczy podgrzać suchą patelnię na średnim ogniu i podgrzać kromki przez 1-2 minuty z każdej strony. Dzięki temu pieczywo straci część wilgoci i szybciej stanie się chrupiące w opiekaczu, który musi być mocno rozgrzany przed włożeniem do niego chleba.
Gdy wyciągniesz tosty z piekarnika/opiekacza/tostera czy zdejmiesz je z patelni, posmaruj odrobiną masła i oprósz przyprawą do grzanek. Ja lubię gotowe miksy, ale możesz też postawić na oregano, granulowany czosnek lub swoje ulubione smaki.
Uwaga – by uzyskać ciągnący się ser i chrupki chleb, musisz wrzucić tosty do mocno rozgrzanego sprzętu, ale na krótki czas! W przeciwnym razie ser zbyt mocno się roztopi lub wyparuje. Tosty jemy od razu po podaniu – niestety nie sprawdzą się jako danie powtórnie odgrzewane, a na pewno nie będą aż takie pyszne.