Zgodnie z zasadami Kościoła katolickiego, wierni nie powinni spożywać w piątek mięsa, zwłaszcza, gdy mowa o tygodniu wielkanocnym. jeżeli w związku z tym szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad, który nasyci twoją rodzinę, zrób gołąbki wegetariańskie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje znacznie mniej czasu niż w przypadku tradycyjnego przepisu. Jak je zrobić?
REKLAMA
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Jaki obiad na święta wielkanocne? Gołąbki bez mięsa z pieczarkami
Jak sama nazwa wskazuje, gołąbki wegetariańskie różnią się od tradycyjnych tym, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Farsz robi się zatem z ryżu i warzyw lub grzybów. Ja przyrządzam je zawsze z pieczarkami, których aromat świetnie komponuje się z kapustą. Całość wystarczy zalać na koniec sosem pomidorowym i pyszny obiad gotowy.
Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Do tych krokietów nie potrzebujesz naleśników. Zrobisz je w mig
Z czego zrobić gołąbki wegetariańskie? Farsz do gołąbków bez mięsa
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania wegetariańskich gołąbków, to:
główka kapusty włoskiej,
250 gramów pieczarek,
250 gramów ryżu,
2 cebule,
mały pęczek koperku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
masło klarowane do smażenia.
Jak zrobić farsz do gołąbków bez mięsa? Pomysły na szybki obiad
Na początek płuczemy ryż i gotujemy go według opisu na opakowaniu (zwykle około 15 minut). jeżeli ryż znajduje się w foliowych woreczkach, warto pozbyć się ich przed włożeniem do garnka.
Kapustę należy sparzyć w garnku, a następnie rozdzielić liście i wyciąć z nich zgrubiałe fragmenty. Następnie kroimy pieczarki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a koperek siekamy na drobno.
Teraz rozgrzewamy na patelni masło klarowane lub inny tłuszcz i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy aż do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki i zwiększamy ogień, by gwałtownie wygotować z nich wodę. Gdy płyn wyparuje, zmniejszamy ogień i dusimy przez kilka minut.
Pod koniec smażenia doprawiamy farsz koperkiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy całość z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszamy całość z ryżem.
Tak przygotowany farsz wykładamy na liście kapusty i zwijamy w gołąbki. Następnie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy kilka minut.
Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie obiad będzie gotowy.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.