Coraz częściej rezygnujemy z tradycyjnych wielkanocnych przepisów na rzecz nowoczesnych alternatyw. Dlaczego? Powodów istnieje mnóstwo, ale bez wątpienia jednym z nich, jest chęć spróbowania czegoś nowego. Poniżej przedstawiamy propozycje na nowoczesne potrawy na Wielkanoc.
Nowoczesne śniadanie wielkanocne – co możesz przygotować?
Klasyczne wielkanocne śniadanie składa się z m.in. żurku z białą kiełbasą lub zupy chrzanowej, jaj ugotowanych na twardo, domowego pasztetu z królika oraz klasycznie sałatki jarzynowej.
Chcesz spróbować czegoś nowego? A może jesteś na diecie wegetariańskiej? Zamiast klasycznych propozycji na śniadanie polecamy Ci spróbować pasztetu z ciecierzycy z pastą tahini. Zamiast klasycznych jaj lub faszerowanych jajek wielkanocnych dobrym pomysłem będą również jajeczne muffiny z warzywami.
Jeżeli masz więcej czasu w przygotowania możesz także spróbować jajka po turecku, które może i wymagają więcej pracy, ale z pewnością wpiszą się w kubki smakowe wszystkich gości.
Nowoczesne potrawy wielkanocne – interesujące propozycje na obiad i kolację
Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć sałatek, jednak oprócz klasycznej jarzynowej, proponujemy przygotować Ci jedną z nowocześniejszych propozycji:
- sałatka z rukolą, awokado i jajkiem skropiona sosem winegret,
- sałatka z tortellini, rukolą, suszonymi pomidorami w sosie na bazie miodu i musztardy,
- sałatka z porem, serem i kukurydzą,
- sałatka z kapusty pekińskiej.
Tradycyjny żurek lub zupę chrzanową możesz zastąpić zupą krem z rzeżuchy. Pamiętaj jednak, by podawać ją od razu po przyrządzeniu, ponieważ, gdy będzie stać zbyt długo, może stać się gorzka.
Na ciepłą nowoczesną potrawę wielkanocną świetnie sprawdzi się także chrupiąca tarta z farszem z serka i włoskiej szynki.