Pewnie mi nie uwierzycie, ale to kolejny przepis, który powstał przypadkiem. W sumie dość dawno nie jadłam jakiejkolwiek owsianki, trochę mi się zatęskniło. Tęsknotę zamieniłam więc w nocną owsiankę. Miała być zwykła, ale przez przypadek w lodówce znalazłam serek wiejski. Termin przydatności do spożycia zbliżał się wielkimi krokami, postanowiłam więc wrzucić go do owsianki. I tak, wiem iż termin ważności często nie jest zobowiązujący, ale akurat serki wiejskie zawsze smakują nam najbardziej, gdy są świeże. Tego płynu jest w środku dużo więcej, wiecie o co mi chodzi. Suchawy serek wiejski wylądował z owsianką w jednej misce.
Nie było wielkiego łał, nie byliśmy też zawiedzeni. Było bardzo spoko.
Jeżeli chodzi o dobór owoców, jak zwykle dodajcie te, które lubicie. Najsmaczniejsze zawsze będą te sezonowe, ale w kwietniu nie można mieć wszystkiego. Dlatego my raczyliśmy się po prostu naszymi jabłkami. Na bank zrobię też wersję z sezonowymi jagodami. One zawsze świetnie grają mi w owsiankach. I z jogurtem, bez niczego. O, i wersja z malinami. Tak, maliny też będą super.
A tak w ogóle, powoli dni zaczynają być cieplejsze. Przy takiej aurze wolę jednak zjeść owsiankę na zimno, te ciepłe zostawiam na jesień i zimę. Dlatego tak fajną opcją są owsianki nocne. Zalewacie płatki owsiane mlekiem, odstawiacie je na noc, rano dodajecie resztę składników i już, to wszystko. Jecie ze smakiem. A propos mleka, my ostatnio dodajemy jedynie owsiane. Krowie nam nie służy, do soi nie jestem przekonana, ryżowe jest dla mnie bez smaku. Kokosowe rzadko kupujemy. Owsiane zawsze mamy w domu w nadmiarze, już z przyzwyczajenia kupujemy je przy okazji każdych większych zakupów. Tola też je bardzo lubi, więc nie kombinujemy. Wy dajcie to, które Wam służy.
Smacznego. I na zdrowie. Płatki owsiane to samo dobro.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka (ja użyłam owsianego)
1 duże jabłko
1 serek wiejski
1 łyżka rodzynek
1 łyżka wyłuskanych orzechów laskowych
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
1 łyżka płynnego miodu
(przepis na 3 porcje)
Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc (niekoniecznie do lodówki).
Rano obieramy jabłko i ścieramy na tarce na największych oczkach. Do płatków dodajemy serek wiejski, starte jabłko, pokrojone w mniejsze kawałki orzechy, siemię lniane, rodzynki, dokładnie mieszamy. Całość polewamy miodem.
Podobne przepisy:
Nocna owsianka z mango
Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi
Bircher musli z sokiem jabłkowym
Nocna owsianka z bananem i mrożonymi jagodami