Nigdy nie kupuj takiego chleba. Będzie czerstwy i twardy jak skała już na drugi dzień

g.pl 1 dzień temu
Chleb to cichy bohater wielkanocnych stołów. Choć zwykle nie skupiamy się na nim podczas przedświątecznych zakupów, to wielu z nas nie wyobraża sobie ucztowania bez pysznego bochenka. Idealnie współgra z soczystą białą kiełbasą, kwaśnym żurem i wyrazistą sałatką jarzynową. Jak jednak wybrać taki, który przetrwa kilka dni i wciąż będzie mięciutki, chrupiący i pełen smaku? Na to trzeba zwrócić uwagę w sklepie.
Wielkanocny stół zawsze ugina się od jedzenia. Sałatki, faszerowane jaja czy żurek to dania, których nie może zabraknąć podczas świątecznego śniadania. Wiele osób nie wyobraża sobie, aby odbyło się ono także bez chleba. Choć zwykle podczas przedświątecznych zakupów przede wszystkim skupiamy się na wyborze idealnych jajek czy białej kiełbasy, to nie możemy zapomnieć o pieczywie. Czerstwy czy niesmaczny chleb niestety może zepsuć choćby najpyszniejsze dania. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę na zakupach.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży


Jaki chleb najlepiej kupować? IJHARS wskazuje, na co zwrócić uwagę
Miłośnicy pieczywa mają w tej chwili ogromny wybór tych wyrobów - od tradycyjnych przez rzemieślnicze z zaskakującymi dodatkami, po te inspirowane zagranicznymi wypiekami. Oczywiste jest, iż najpyszniejszym chlebem będzie ten samodzielnie przez nas przygotowany. Niestety jego pieczenie bywa długą i żmudną pracą, a jak wiadomo, w okresie przedświątecznym liczy się każda minuta. Podczas przygotowywania świątecznych potraw nie skupiamy się na pieczywie, naszym priorytetem staje się żur, faszerowane jajka oraz ciasta. Często o chlebie na święta przypominamy sobie w ostatniej chwili. Niestety bywa tak, iż wówczas piekarnie są już zamknięte, a my musimy ratować się wyrobami dostępnymi w supermarketach. Zamiast wybierać "pierwszy lepszy", warto przyjrzeć się składom poszczególnych produktów. Nie chcemy przecież na naszym stole czerstwego pieczywa. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) postanowiła ułatwić nieco to zadanie i przygotowała wskazówki, które pomogą nam wybrać chleb, który będzie pyszny i świeży przez długi czas.


Jaki chleb w supermarkecie jest najzdrowszy? Ten z krótkim składem, ale nie tylko to jest ważne
Wybierając chleb, w pierwszej kolejności musimy zwrócić uwagę na listę składników. jeżeli jest ona długa, najlepiej odstaw wyrób na półkę.


Do wypieku chleba wystarczą mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Zastanów się, zanim wybierzesz pieczywo z dłuższą listą składników. Zakwas to nic innego jak tylko mąka i woda. Wybierając chleb na naturalnym zakwasie, dostaniesz pieczywo produkowane bez dodatku syntetycznych kwasów


- radzi IJHARS. Wiele osób sądzi, iż kolor pieczywa świadczy o jego jakości. Nic bardziej mylnego. Choć chleb pełnoziarnisty jest ciemny, to ten pszenny wyrabiany jest z mąki oczyszczonej, w której pozostawiona została głównie skrobia. Nie oznacza to jednak, iż jest mniej zdrowy czy mniej wartościowy.


Nie kieruj się ślepo zasadą 'im pieczywo ciemniejsze tym lepsze'. W piekarnictwie stosowane są składniki, które pozwalają na zmianę koloru pieczywa, np. słód jęczmienny. Dodatek słodu do pieczywa z białej, pszennej, oczyszczonej, mąki nada bochenkowi ciemny, kolor. Tak zaciemnione pieczywo nie nabierze jednak cech odżywczych pieczywa z mąki pełnoziarnistej, czy też pieczywa żytniego. Inne składniki zmieniające kolor pieczywa to: kurkuma, słody żytnie i pszenne, buraki, marchew, szpinak czy proszek z hibiskusa


- ostrzega Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zobacz też: Co oznaczają literki na jajkach? Każda z nich zawiera inną informację. Liczby również nie są przypadkoweZ kolei na stronie smakowitychleb.pl znajdziemy inne cenne wskazówki, którymi warto się kierować. O tym, czy chleb będzie smaczny, mówi nam już sama skórka, która powinna być dobrze wypieczona i chrupka. Ponadto po dotknięciu palce mają się "zapadać" w wypieku, a następnie ma on wrócić do pierwotnego kształtu. Waga również ma znaczenie. Chleb żytni zwykle jest ciężki, natomiast pszenny nieco lżejszy, jednak nie może być zbyt lekki. Może to świadczyć o "pustych miejsca" wypełnionych powietrzem w bochenku.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału