Nie zalewaj tym ogórków kiszonych. To przez to wychodzą miękkie

g.pl 3 dni temu
Przygotowania ogórków do kiszenia pomału czas zacząć. Słoiki przecież same się nie wyparzą. Zanim jednak podejmiesz się tych działań, zobacz, na czym polega sukces przyrządzania tego przysmaku. Chodzi o jeden składnik zalewy. Nieodpowiednio dobrany potrafi zepsuć cały efekt naszej pracy.
Lato to nie tylko okres, w którym zajadamy się świeżymi owocami i warzywami, ale również czas przyrządzania różnego rodzaju przetworów. W słoikach najczęściej lądują ogórki. Odpowiednio ukiszone potrafią wzbogacić niejedno danie swoim unikalnym smakiem. Chcąc cieszyć się chrupką, twardą przekąską, wystarczy przestrzegać pewnej zasady. Chodzi o gatunek wody, jaką wykorzystujemy do przygotowania zalewy.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Sekret chrupiącej przekąski tkwi w zalewie
Choć na półkach sklepowych nie brakuje słoików z kiszonymi ogórkami, znaczna część Polaków wciąż decyduje się na przyrządzanie tego przysmaku na własną rękę. Powód? Po pierwsze, mamy kontrolę nad tym, co wrzucamy do szklanego pojemnika, a po drugie, możemy mieć niemalże 100 proc. pewności, iż po wyciągnięciu warzywa z naczynia będziemy rozkoszować się jego smakiem i twardą, stałą konsystencją.
Zobacz też: Szaszłyki z kurczakiem i warzywami będą hitem na grillu. Dodaj te składniki, a mięso się nie wysuszy
Kluczem do sukcesu są nie tylko przyprawy. Dużą rolę odgrywa przede wszystkim zalewa. Napar z wody i soli, choć jest łatwy w przygotowaniu, można w bardzo prosty sposób zniszczyć. W efekcie ogórki będą miękkie i szybciej zaczną się psuć. Z tego powodu tak ważne jest, jakiego rodzaju źródła używamy do przygotowania mieszanki. Wykorzystywanie wody prosto z kranu może okazać się złym pomysłem, jeżeli nie wykonasz tego jednego zadania.


Zalewa do ogórków kiszonych. Uważaj, żeby nie popełnić tego błędu, mieszając wodę z solą
Jak już wspomnieliśmy, przygotowanie zalewy do kiszenia ogórków jest banalnie prostym zadaniem. Wystarczy wymieszać wodę i sól (ewentualnie dodać ocet, cukier oraz zioła). W podstawowej wersji królują jednak te dwa składniki. I choć z pozoru sprawa wygląda prosto, nie podejmuj zbyt pochopnych decyzji. Zanim wypełnisz garnek wodą, upewnij się, iż jest ona przefiltrowana lub była wcześniej przegotowana i ostudzona. To niezwykle ważna kwestia, ponieważ jeżeli wykorzystamy napój prosto z kranu, ogórki mogą nam się nie udać. Wszystko przez wysoki wskaźnik minerałów (m.in. chloru czy węglanu wapnia), które negatywnie wpływają na proces kiszenia. jeżeli jednak zadbasz o ten aspekt, fermentacja powinna przebiec we adekwatny sposób, co w efekcie pozwoli ci cieszyć się pyszną przekąską.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału