Na święta zwykle przygotowujemy tradycyjne sałatki, takie jak np. jarzynowa. Warto jednak w tym roku zaskoczyć swoich gości i przyrządzić sałatkę, dzięki której wykorzystamy buraki pozostałe po zrobieniu zakwasu do barszczu. Będzie ona nie tylko bardzo smaczna, ale i łatwa do przygotowania. W dodatku pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.
Buraki - to nie tylko smaczny dodatek do potraw. Dlaczego warto je jeść?
Buraki nie tylko mogą nadać smaku naszym świętom, ale i są bardzo zdrowym produktem na bożonarodzeniowym stole. Dzięki temu, iż zawierają wiele substancji bioaktywnych i witamin, mają one liczne adekwatności prozdrowotne.
Przede wszystkim buraki wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz wątroby. W dodatku świetnie detoksykują organizm oraz przyczyniają się do regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Warto również wspomnieć, iż dzięki temu, iż buraki mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, to skutecznie łagodzą skutki stresu oksydacyjnego.
Co więcej, powinniśmy jeść buraki zwłaszcza teraz podczas okresu jesienno-zimowego, ponieważ mają one w swoim składzie wiele substancji wzmacniających odporność. Są to m.in. betalainy, saponiny, związki fenolowe oraz witaminy, które mają adekwatności antyoksydacyjne, w tym np. witamina C.
Czytaj również: Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś. To ulubione śniadanie Francuzów
Sałatka z buraków z zakwasu - jak ją zrobić?
Warto więc wykorzystać buraki, które pozostaną nam po zakwasie i przygotować z nich jeszcze jedną smaczną i zdrową potrawę, jaką jest pyszna świąteczna sałatka. Wystarczy, iż pokroimy pozostałe buraki i wymieszamy je z paroma składnikami. Będzie to świetny dodatek do bożonarodzeniowych potraw. Co więcej, jeżeli odpowiednio ją zabezpieczymy, szczelnie przykrywając, to możemy przygotować ją choćby parę dni przed świętami, ponieważ spokojnie wytrzyma w lodówce do czterech dni.
Kolejną zaletą jest to, iż do przyrządzenia jej nie potrzebujemy wielu skomplikowanych produktów. Oto składniki niezbędne do wykonania tej sałatki:
- 3-5 kiszonych buraków,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 jajka na twardo,
- 2-4 ogórki konserwowe,
- pół puszki czerwonej fasoli,
- sól i pieprz,
- chrzan (niewielka ilość do smaku),
- 2-3 łyżki majonezu.
Pierwszym krokiem podczas przyrządzania tej smacznej sałatki, jest ugotowanie jajek na twardo i pozostawienie ich do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę buraki i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich pokrojone jajka, ogórki konserwowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do miski dorzucamy również fasolę odsączoną z zalewy i całość mieszamy. Kolejnym krokiem jest doprawienie sałatki solą i pieprzem, a także wymieszanie jej z majonezem i chrzanem. Wkładamy miskę do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też:
Siostra Salomea dodaje tę przyprawę do makowca. Pierwszy znika ze stołu
Zapomnij o wodzie. Wymocz w tym śledzie, a będą kruche i delikatne w smaku
Tak zrobisz najlepszy lukier. Zapomnij o połączeniu wody i cukru pudru