Nie wszystko można podgrzewać w mikrofalówce. Uważaj. Te produkty mogą choćby wybuchnąć

kobieta.gazeta.pl 4 dni temu
Zdjęcie: fot. Dagmara Rochowicz / Agencja Wyborcza.pl


Czego nie wolno odgrzewać w mikrofali? W przypadku niektórych artykułów nie chodzi tylko o możliwą utratę wartości odżywczych, ale również i o możliwość uszkodzenia urządzenia bądź o przypadkowe poparzenie ciała. Sprawdź i nie popełnij błędu.
Bez mikrofalówki niektórzy nie wyobrażają sobie codziennego życia, bo urządzenie zapewnia szybkie i bezproblemowe podgrzanie jedzenia. Choć taka metoda ma zwolenników i przeciwników, niektórzy wkładają do środka niemal wszystko. Nie wiedzą jednak, iż nie każda żywność może być podgrzewana w ten sposób.


REKLAMA


Zobacz wideo Natalia Kaczmarek zdradza, czego nigdy nie je przed zawodami. "Absolutnie nie"


Czego nie można wkładać do mikrofali? Tego nie podgrzewaj, bo będzie katastrofa
Zanim się rozczarujesz i dojdzie do wypadku lub zniszczeń, sprawdź, czego nie umieszczać w urządzeniu:


Ostre papryczki - podczas podgrzewania wydziela się z nich kapsaicyna, które może podrażnić nam oczy i gardło, gdy otworzymy mikrofalówkę.
Surowe mięso - nie podgrzeje się równomiernie, a dodatkowo wzrośnie poziom bakterii w mięsie.
Jajka - mogą po prostu wybuchnąć.
Owoce - jeżeli mają w sobie dużo wody, również mogą wybuchnąć.
Woda - jeżeli później wrzucisz coś do niej, może wystrzelić i poparzyć.
Sosy - ze względu na ciśnienie zacznie "strzelać" w mikrofalówce i pobrudzi jej wnętrze.
Mleko dla niemowląt od matki - mikrofalówka pozbędzie się z niego adekwatności antybiotycznych.


Dietetyczka dosadnie o tym, czy podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce szkodzi. 'Bzdury' fot. Dagmara Rochowicz / Agencja Wyborcza.pl


OSTRZEŻENIE! jeżeli podgrzałaś jedzenie, którego nie powinno wkładać się do mikrofalówki, uważaj. W przypadku owoców czy jajek, które mogą wybuchnąć, może dojść do oparzeń po otworzeniu drzwiczek.


Czy folia aluminiowa może być w mikrofali? Na to szczególnie uważaj
Folia aluminiowa na co dzień pomaga wielu osobom w przechowywaniu żywności, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, iż trzeba na nią szczególnie uważać. Choć w piekarniku nie zostaną wyrządzone żadne szkody, pod żadnym pozorem nie wkładaj jej do mikrofali. Dlaczego?


Spowoduje to iskrzenie, co doprowadzi choćby do zapalenia i zniszczenia mikrofalówki oraz zawartości folii. Podobnie może się stać, jeżeli będziesz podgrzewać jedzenie na pozłacanych talerzach, dlatego ich też lepiej unikaj.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału