Rzodkiewkę wrzucam do słoika, zalewam wodę i do lodówki. Tego triku nauczyła mnie babcia

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Rzodkiewka, fot. aerogondo / iStock


Miłośnicy rzodkiewek wiedzą, iż nie ma nic gorszego od rozmiękczonego warzywa, które straciło swój charakterystyczny smak. Dzieje się tak za każdym razem, kiedy jest długo i źle przechowywana. Jak przedłużyć żywotność rzodkiewki? Mamy prosty trik, który w tym pomoże.
Rzodkiewki to prawdziwa gratka dla amatorów chrupiących i lekko pikantnych smaków. Można je jeść na wiele sposobów – na kanapkach, w sałatkach czy jako samodzielną przekąskę. Świetnie odświeżają dania i dodają im wyrazistości. Czasami, jednak kiedy po dwóch dniach wyjmiemy warzywa z lodówki, okazują się miękkie i niesmaczne. Wszystko przez złe przechowywanie. Co zrobić, by zachowały swój smak i chrupkość?

REKLAMA







Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić



Jak przechowywać rzodkiewkę, żeby była długo świeża? Banalnie prosta metoda, a działa
jeżeli chcesz zachować świeżość rzodkiewek przez kilka dni, wystarczy, iż zastosujesz pewien sprawdzony trik. Zaraz po przyniesieniu warzyw do domu, odetnij zielone listki — tuż przy główce. To one są odpowiedzialne za szybkie więdnięcie pikantnych kulek. Pobierają z bulw wodę, by móc przetrwać w niekorzystnych warunkach, co niestety kończy się utratą smaku.


Kiedy przytniesz łodyżki, wrzuć rzodkiewki do słoika i zalej zimną wodą do pełnego zanurzenia. Zakręć szczelnie słoik i postaw go na drzwiach chłodziarki. Dzięki temu, iż woda zapobiegnie wyschnięciu warzyw, pozostaną soczyste i chrupiące przez długi czas.
PORADA! W ten sam sposób można przechowywać również inne warzywa, które mają zdolność do szybkiej utraty wody, np. marchewkę, selera naciowego, szparagi czy pietruszkę. jeżeli nie mieszczą się do słoika, można użyć dowolnego, zamykanego naczynia.





Pęczek rzodkiewki Svetlana Verbitskaya/iStock





Co zrobić z liśćmi od rzodkiewki? Nie wyrzucaj ich do śmietnika
Liście rzodkiewki są jadalne i można z nich przygotować wiele ciekawych propozycji. Jedną z nich jest pesto, które doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapkę czy sos do makaronu. Dzięki poniższemu przepisowi nie zmarnuje się żadna część warzywa. Weź udział w kulinarnej zabawie i przygotuj:

2 szklanki umytych liści rzodkiewek,
pół szklanki orzechów nerkowca,
1-2 ząbki czosnku,
pół szklanki oliwy z oliwek,
60 g startego parmezanu lub innego, twardego sera,
sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą oraz pieprzem i przelej do garnka z wcześniej ugotowanym makaronem. Kiedy składniki się połączą, wyłóż na talerz i skosztuj nowego smaku.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału