Podczas świąt wielkanocnych warto podać jajka z czymś innym niż z chrzanem. Można go zastąpić prostym do przyrządzenia i bardzo aromatycznym dodatkiem, jakim jest sos tatarski. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe. Podpowiadamy, jak go zrobić i do czego jeszcze można wykorzystać ten smaczny sos.
Jak zrobić pyszny sos do jajek wielkanocnych? To prostsze niż myślisz
Przygotowanie smacznego sosu do jajek wielkanocnych nie jest trudne i zajmie nam zaledwie kilka chwil. W dodatku wykorzystanie do niego kilku składników, takich jak kapary, ogórki kiszone czy marynowane cebulki sprawi, iż nasz sos tatarski będzie nie tylko bardzo aromatyczny, ale i przyjemnie chrupiący.
Do zrobienia sosu, będziemy potrzebowali:
- 4 małe ogórki kiszone,
- 100 g marynowanych grzybków,
- 40 g kaparów, odsączonych z zalewy,
- 100 g marynowanych cebulek,
- 1,5 łyżki siekanego koperku,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki siekanego szczypiorku,
- 200 g majonezu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić sos tatarski? Pamiętaj o tym kroku
Samo przygotowanie sosu tatarskiego nie jest skomplikowane. Robienie go, zaczynamy od posiekania w drobną kostkę grzybków, odsączonej z zalewy cebuli oraz kaparów, a także ogórków kiszonych.
Wszystkie pokrojone składniki przekładamy na sitko, aby dokładnie je odsączyć, by sos nie podszedł wodą. W międzyczasie, gdy warzywa odsączają się na sitku, kroimy drobno koperek oraz szczypiorek.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy do nich musztardę, jogurt oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.
Czytaj również: To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem
Do czego można używać sosu tatarskiego? Ma on wiele zastosowań
Sos tatarski często podaje się z jajkami wielkanocnymi, jednak ma on wiele innych zastosowań. Świetnie sprawdza się jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, np. marchewki czy papryki. Jest to zdrowa i smaczna przekąska.
Sos ten pasuje także idealnie do mięs z grilla, m.in. do karkówki czy skrzydełek z kurczaka. Może być także substytutem sosów do kanapek, burgerów lub wrapów, wzbogacając ich smak. Przysmak ten pasuje również do ryb pieczonych oraz panierowanych, a także do różnego rodzaju zapiekanek oraz do pieczonych ziemniaków.
Zobacz też:
Marmurkowa babka z przepisu siostry Anastazji. Zniknie co do ostatniego okruszka
Zrób taką sałatkę na święta. Goście będą zachwyceni smakiem i chrupkością
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca do niej nietypową rzecz