Nazywają ją surówką sanatoryjną. Spróbujesz raz, będziesz robić codziennie

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /INTERIA.PL


Pobyt w sanatorium nie ogranicza się jedynie do spacerów z kijkami bądź kąpieli siarczkowych. Uzdrawiająca kuchnia stanowi integralny element terapii dietetycznej. To właśnie w takich ośrodkach powstała słynna surówka sanatoryjna – skromna pod względem formy, ale niezwykle bogata w walory smakowe oraz odżywcze. Doskonale współgra zarówno z tradycyjnym schabowym z ziemniakami, jak i z lekkim filetem z kurczaka w towarzystwie ryżu.

Ta prosta kompozycja nie ogranicza się jedynie do roli dekoracyjnego dodatku. Świeże warzywa, obfite w witaminy C, K, beta-karoten oraz składniki mineralne, pozytywnie wpływają na trawienie, funkcjonowanie układu odpornościowego i procesy metaboliczne.

Jak przygotować surówkę sanatoryjną?

Każdy element tej kompozycji wnosi unikalne walory smakowe i odżywcze, tworząc danie zarazem lekkie, jak i pełne wartości.

Składniki (porcja dla 4 dorosłych osób:

  • 2 duże ogórki zielone (ok. 600 g),
  • 5-6 rzodkiewek (ok. 150 g),
  • 1 średnia papryka czerwona (ok. 150 g),
  • ½ średniej cebuli (ok. 50 g),
  • 1 mała główka sałaty masłowej (ok. 200 g),
  • 150 g jogurtu greckiego (5 łyżek),
  • 1 płaska łyżeczka cukru (ok. 4 g) - opcjonalnie,
  • 1 płaska łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml),
  • 1 łyżeczka soli (ok. 5 g) - do warzyw,
  • Szczypta soli oraz świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • Kilka gałązek natki pietruszki (ok. 10 g),
  • Kilka łodyżek szczypiorku (ok. 10 g).

Przygotowanie:

  1. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie posyp równomiernie łyżeczką soli. Odstaw mieszankę na 5-7 minut, aby warzywa puściły nadmiar płynu. Po upływie tego czasu dokładnie odciśnij wodę (najlepiej przy użyciu czystej ściereczki lub gazy), by uniknąć wodnistej konsystencji.

  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka, paprykę - w drobne paski, a sałatę masłową - na mniejsze kawałki, które łatwo pomieszczą się wraz z resztą dodatków w misce. Posiekaj drobno szczypiorek i natkę pietruszki.

  3. W głębokiej misie umieść odciśnięte ogórki i rzodkiewki. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę, sałatę, a na koniec posyp mieszankę siekanym szczypiorkiem oraz natką pietruszki.

  4. W oddzielnym małym pojemniczku wymieszaj jogurt grecki z cukrem (opcjonalnie), sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki, aż powstanie jednolity, gęsty sos.

Polej warzywa sosem jogurtowym i delikatnie przemieszaj, aby składniki równomiernie się pokryły. Włóż miskę do lodówki lub chłodnego miejsca na co najmniej 30 minut - w tym czasie smaki warzyw i jogurtu przejdą wzajemnie i osiągną pełnię aromatu.

Sałatka sanatoryjna – dlaczego warto ją jeść?

Ogórek, składający się w ponad 96% z wody, dostarcza zaledwie 12-15 kcal na 100 g, wspiera nawodnienie i zawiera śladowe ilości witaminy C, K i beta-karotenu. Oferuje również potas (147 mg), magnezu i żelaza. W rzodkiewce znajdziemy 14 mg witaminy C i 1,6 g błonnika na 100 g. Stanowi ona także bogactwo glukozynolatów, które działają przeciwzapalnie i wspierają wątrobę. Papryka czerwona to skarbnica witaminy C i karotenoidów, chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym.

Cebula wzbogaca surówkę o 8 mg witaminy C na 100 g, prebiotyczną inulinę wspierającą mikrobiotę jelit oraz związki siarkowe o działaniu przeciwzapalnym. Sałata masłowa dostarcza witaminy A, 102 witaminy K i praz folianów, wspierając wzrok, krzepnięcie krwi i syntezę DNA. Natka pietruszki i szczypiorek obfitują we flawonoidy i olejki eteryczne, regulujące ciśnienie i wzmacniające smak.

Jogurt grecki, z 10 g białka na 100 g i probiotykami, wspiera zdrowie jelit i redukuje stany zapalne. Sok z cytryny, bogaty w witaminę C, oraz odrobina cukru równoważą smaki, nadając surówce orzeźwiającą, kwaśno-słodką nutę. Ta harmonijna kompozycja nie tylko dopełnia dania mięsne i rybne, ale także dostarcza cennych składników odżywczych, czyniąc surówkę zdrowym i smacznym dodatkiem.

Zobacz też:

To ciasto przygotujesz w 15 minut bez włączania piekarnika. Jak znalazł na weekend

Prawdopodobnie ty też źle gotujesz bób. Wystarczy 1 składnik, by zapomnieć o wzdęciach

Nietypowa odsłona kultowego warzywa. Zrób teraz, a twoja rodzina je pokocha

Idź do oryginalnego materiału