Najszybsze ciasta z truskawkami - i takie pyszne, iż goście będą w szoku

viva.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Truskawki to niekwestionowane królowe lata – soczyste, słodkie, pachnące słońcem. W polskich domach zajmują szczególne miejsce, a ich pojawienie się na straganach to zawsze kulinarna zapowiedź najcieplejszych miesięcy w roku. Nic więc dziwnego, iż z roku na rok cieszą się niesłabnącą popularnością w wypiekach. Niezależnie od tego, czy wolisz klasyczne ciasto, elegancką tartę czy ekspresowy deser z ciasta francuskiego – truskawki zawsze grają w nich pierwsze skrzypce.

Szybkie ucierane ciasto z truskawkami

Koniecznie wypróbuj ten bardzo prosty w przygotowaniu przepis na niezwykle wilgotne i puszyste ciasto z truskawkami. Do jego przygotowania potrzebne są tylko 6 składników: mąka pszenna, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz świeże truskawki. Jego zaletą jest to, iż truskawki nie opadają na dno, tylko lekko się w nim zatapiają. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają klasycznego i szybkiego deseru z owocami sezonowymi.

Składniki na formę o średnicy ok. 24 cm:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 600 g truskawek

Przygotowanie:
Masło rozpuść i ostudź. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodaj ostudzone masło i wymieszaj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj drewnianą szpatułką do połączenia składników. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki (jeśli są bardzo duże, przekrój je na pół). Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż ciasto się zarumieni.

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym

Masz w planach zaproszenie gości? Oto przepis na elegancką tartę z truskawkami i kremem waniliowym. Deser składa się z kruchego ciasta, kremu budyniowego oraz świeżych truskawek, które dodatkowo zalewane są galaretką, żeby nie traciły apetycznego wyglądu. Po przygotowaniu tartę należy schłodzić w lodówce przez około godzinę, co sprawi, iż ciasto nabierze idealnej konsystencji i smaku.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto z podanych składników i schłódź w lodówce przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 200°C. Budyń ugotuj na mleku z cukrem, gdy przestygnie,
dodawaj po trochu ubite wcześniej na puszystą masę masło i miksuj. Na ostudzony spód wylej krem budyniowy, ułóż truskawki. Przygotuj galaretkę i ostudzoną wylej na truskawki. Chłodź w lodówce przez około 1 godziny.

Ciasto francuskie z truskawkami i wanilią

Ultraszybki przepis na ciasto francuskie z truskawkami i wanilią, który możesz wykorzystać, gdy nie masz czasu, a chcesz zjeść coś nieziemsko pysznego. To szybki i efektowny deser przygotujesz z gotowego ciasta francuskiego oraz składników: truskawki, mleko roślinne, mąka kukurydziana, miód, sól, laska wanilii, masło roślinne. Ciasto pieczone jest w temperaturze 220°C, a jego intensywny waniliowy aromat i świeże owoce tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Idealne na przyjęcia lub weekendowe popołudnia.

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g truskawek
  • 1 laska wanilii lub naturalna esencja z wanilii (nie aromat do ciasta!)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Do mleka dodaj mąkę kukurydzianą, syrop z agawy lub miód, wanilię, masło i cały czas mieszając, gotuj, aż krem zgęstnieje. Płat ciasta francuskiego rozłóż na blaszce. Zawiń brzegi ciasta, aby utworzyć rant. Podpiecz w piekarniku przez 15 minut, wylej krem i piecz kolejne 20 minut, aż brzegi ciasta się zrumienią. Gdy wyjmiesz w piekarnika i ciasto przestygnie, ułóż na wierzchu truskawki. Możesz też według tego przepisu przygotować tarteletki lub ciastka – przed pieczeniem podziel ciasto na mniejsze kawałki – w zależności od tego, jakie masz foremki – okrągłe czy prostokątne.

Truskawkowe ciasta na każdą okazję

Nie ma lepszego momentu na wypieki z truskawkami niż lato. Dzięki trzem różnym przepisom możesz wybrać deser idealnie dopasowany do okazji i swoich możliwości kulinarnych. Niezależnie od wyboru, każdy z tych wypieków to gwarancja owocowej przyjemności i sezonowego smaku.

Idź do oryginalnego materiału