Najgorsze, co możesz powiedzieć, zamawiając rogalika. Nauczycielka francuskiego wytyka błąd

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Kurosanty, krłasany, krojsanty. Popularne francuskie rogaliki doczekały się w naszym kraju wielu wersji wymowy. Jednak żadna z wymienionych nie jest poprawna. Przypomina o tym nauczycielka języka francuskiego Marta Bargiel. "Co wystawa w piekarni, to inna denominacja rogala" - pisze w swoim poście.
Marta Bargiel, która prowadzi instagramowy profil @achtenfrancuski, poruszyła na jednym ze swoich nagrań temat wymowy słowa croissant. Mimo iż tego typu przekąski od lat cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością, wiele osób przez cały czas ma z tym słowem problem.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na rogaliki z makiem:


Jak wymówić nazwę popularnej przekąski? Nauczycielka francuskiego radzi
"Kurosan, krłasan, krojsant… Co wystawa w piekarni, to inna denominacja rogala. W każdym razie wiadomo, o co chodzi - o maślaną, wielopłatkową przyjemność" - napisała pod swoim postem na Instagramie Marta Bargiel. I jak słyszymy na nagraniu, nazwę popularnej przekąski wymawiamy jako "krua-są".
Bargiel podała też kilka ciekawostek na temat nazwy popularnej przekąski. Okazuje się, iż słowo croissant pochodzi od czasownika croître - "wzrastać", "rosnąć". "We francuskim słowa utworzone od czasowników i zakończone na '-ant' to odpowiedniki naszych imiesłowów kończących się na '-ący'. Ta sama zasada ma zastosowanie przy czekoladowym płynącym deserze zwanym fondant - od fondre, czyli topić się" - wyjaśnia Marta Bargiel. Kolejna ciekawostka to fakt, iż po francusku Księżyc w nowiu określa się mianem "croissant de lune".


"Długo nie umiałam wymówić"
O tym, jak spore emocje wzbudza nazwa przekąski, przypomina dyskusja pod postem. "Jak ja długo nie umiałam tego słowa wymówić", "Nie wymyślaj i nie magluj dziewczyno! To jest krościant i tego nie zmienisz!", "A nie kurosanty?" - czytamy w sekcji komentarzy na Instagramie. Z jaką wymową słowa croissant spotykasz się najczęściej? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału