Na sandomierskiej giełdzie owoców i warzyw taniej kapusta. Ostatnie notowanie pokazało spadek cen kapusty białej i pekińskiej, odpowiednio o 10 i ponad 28 procent. W górę poszły ceny brokułów i selera – o ponad 14 i 16 procent. Kapusta włoska, czerwona i brukselka nie zmieniła ceny.
Jak podają eksperci rynku warzyw i owoców, pierwsze dni nowego roku przyniosły najpierw niewielki wzrost, a następnie spadek cen niektórych odmian kapusty.
Kapusta biała kosztuje w ostatnich dniach w Sandomierzu od 4-5 złotych za główkę, czyli o 10 procent mniej, a kapusta pekińska jest w cenie 2-3 złotych za sztukę, czyli jest tańsza aż o 28,6 procent.
Kapusta czerwona jest w cenie 2 złotych za worek.
Kapusta włoska kosztuje 5-6 złotych za sztukę.
Kapusta brukselka kosztuje 7 złotych za kilogram.
Kapusta to warzywo zdrowe dla organizmu i niskokaloryczne. Z tych powodów zalecana jest w codziennej diecie.
Kapusta jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wspiera odporność, ma działanie antyoksydacyjne i pomaga w odchudzaniu.
Biała kapusta gromi bakterie, toksyny i pasożyty.
Czerwona kapusta ma adekwatności antyutleniające i antyzapalne oraz antynowotworowe.
Kapusta pekińska słynie z wysokiej zawartości witaminy C, a także witamin A i B, jak również rutyny i betakarotenu.
Kapusta brukselska posiada cenne adekwatnościach odżywcze i dietetyczne, wysoką zawartość witamin i soli mineralnych.