Motywem przewodnim konkursu była kurka - symbol domowego ciepła i gościnności. W kulinarnych zmaganiach udział wzięły cztery koła: KGW Wojciechowo, KGW Gola, KGW Łowęcice oraz KGW Brzostów. Każde z nich postawiło na inne smaki i receptury.
W ramach degustacji uczestnicy Gminnych Dożynek w Wojciechowie mogli spróbować wyjątkowych smaków ukrytych w starannie przygotowanych potrawach. Zaproponowane przez KGW dania oceniało jury w składzie: przewodniczący Bartosz Banaszak, burmistrz Jaraczewa, Damian Walkowiak, Karol Banaszak oraz Bożena Rataj. Jury oceniało prezentację potraw, ich smak i sposób podania.
Ostatecznie nagrody powędrowały do wszystkich kół, a każde otrzymało voucher w wysokości 700 złotych. Konkurs miał na celu nie tylko promocję lokalnych smaków, ale również aktywizację mieszkańców oraz integrację społeczności wiejskich.
- Jesteśmy zadowolone, iż mogłyśmy wziąć udział w konkursie i zaprezentować nasze kulinarne potrawy. Organizatorzy zapewnili nam produkty, a my między sobą mogłyśmy wymienić się przepisami, a przede wszystkim mile spędzić czas i oczywiście zdobyć wartościowy voucher, który na pewno nam się przyda. Bardzo fajnie, iż na podium stanęły wszystkie koła - opisuje jedna z uczestniczek konkursu.
https://jarocinska.pl/wiadomosci/barwny-korowod-chleb-dozynkowy-i-ludowa-nuta-wojciechowo-swietowalo-dozynki/n6RXRQEknnEIiztNOLRIPoszczególne koła przygotowały:
- KGW Łowecice - pierś z kurczaka w sosie kurkowym,
- KGW Brzostów - strogonow z kurczakiem, sałatka królewska
- KGW Gola - faszerowane udka z kurczaka , zupa „Golski RedBull doda Ci skrzydeł”
- KGW Wojciechowo - bigos.