Nie od dziś wiadomo, iż Polacy uwielbiają pierogi. Doskonale znamy ruskie, z mięsem bądź z kapustą i grzybami, a niektórzy robią je choćby z kaszą gryczaną czy rybą. Zaletą tego dania jest właśnie to, iż z farszem można kombinować na wiele różnych sposobów. Doskonale wiedzą to mieszkańcy Podkarpacia, którzy zajadają się pierogami chłopskimi. Z czego składa się ten farsz?
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Z czym są pierogi chłopskie? Idealne danie dla miłośników mięsa
Pierogi chłopskie charakteryzują się przede wszystkim farszem z ziemniaków, wędzonej kiełbasy, boczku i podsmażonej cebulki. Nie dodaje się do nich twarogu, tak jak przy ruskich, ale ziemniaki należy ubić na gładkie puree, aby całość przypominała miękką, aksamitną, masę. To świetna alternatywa dla klasycznych pierogów z mięsem, które wielu osobom mogły się już znudzić. Sprawdź, jak przygotować to podkarpackie danie i ciesz się jego bogatym smakiem.
Zobacz też: Przepis na szybki obiad. Pieczona pierś z kurczaka w pysznym sosie gwałtownie zniknie ze stołu
Pierogi chłopskie z boczkiem i kiełbasą. Jakich składników potrzebujemy?
Składniki na ciasto:
500 gramów mąki pszennej typ 450,
łyżeczka oleju,
łyżeczka soli,
280 mililitrów ciepłej, przegotowanej wody.
Składniki na farsz:
kilogram ugotowanych, wystudzonych ziemniaków,
300 gramów wędzonej kiełbasy,
50 gramów surowego, wędzonego boczku,
cebula,
2 łyżki tłuszczu do smażenia,
sól, pieprz ziołowy i majeranek do smaku.
Pierogi chłopskie: przepis. Jak długo gotować pierogi?
Na początek robimy ciasto na pierogi. W tym celu do miski przesiewamy mąkę, a po chwili dodajemy olej, sól i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy rękoma na gładką, elastyczną masę przez około 15 minut. Po tym czasie przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy, aby "odpoczęło".
Gdy ciasto odpoczywa, zabieramy się za farsz. Na początek obieramy i gotujemy ziemniaki. Gdy będą gotowe, odcedzamy je, odstawiamy do wystudzenia i tłuczemy na gładkie puree.
W międzyczasie siekamy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni wraz z kiełbasą i boczkiem. Gdy mięso i cebula będą gotowe, przekładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie dodajemy wszystko do ziemniaków. Doprawiamy farsz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy.
Farsz jest już gotowy, więc można przystąpić do lepienia pierogów. Ciasto dzielimy zatem na mniejsze porcje. Jedną z nich przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. dzięki szklanki wycinamy z niego kółka, następnie na każde z nich nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy boki, formując kształt pieroga. Trzeba uważać, aby nadzienie nie dostało się pod ciasto, ponieważ podczas gotowania pierogi mogą się rozkleić.
Ulepione pierogi wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, czekamy jeszcze przez około trzy minuty. Po wyjęciu z garnka pierogi będą gotowe do zjedzenia. Warto podawać je ze skwarkami, śmietaną lub zeszkloną na maśle cebulką.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.