Moja mama robi kompot z czereśni z tego przepisu. Gotuje się tylko 15 minut

g.pl 21 godzin temu
Latem nic bardziej nie poskramia pragnienia niż schłodzone, owocowe napoje. Dziś mamy dla was przepis na jeden z najbardziej kultowych napojów. Kompot z czereśni uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Przyrządzenie go jest banalnie proste.
Według badań CBOS lato to ulubiona pora roku Polaków. W tym czasie możemy cieszyć się dłuższym dniem, wysokimi temperaturami oraz pysznymi, świeżymi owocami. Kiedy słońce mocno daje się we znaki, te ostatnie potrafią przynieść ukojenie spragnionemu podniebieniu. I o ile pojedyncze okazy są w stanie na chwile zaspokoić nasze zapotrzebowanie, tak aromatyczne soki dużo bardziej przysłużą się suchości w gardle. Jednym z kultowych napojów, jaki z łatwością można przygotować w domu, jest kompot z czereśni. Zdradzamy, jak go przygotować wykorzystując tylko trzy składniki.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Jak ugotować kompot z czereśni? Zarezerwuj sobie pół godziny
Przyrządzenie kompotu z czereśni to jedno z najprostszych zadań gastronomicznych na świecie. Napój na bazie soczystych owoców można przygotować w przeciągu zaledwie 30 minut. Sok ten wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także stanowi skarbnicę wartościowych składników odżywczych. Dodatkowo jest idealnym produktem na upalne dni. Doskonale nadaje się również do przechowywania w słoikach, co w okresie jesienno-zimowym umożliwia rozkoszowanie się letnim przysmakiem.
Zobacz też: Przepis na knedle z truskawkami jak u babci. Potrzebujesz tylko 5 składników
Po zebraniu owoców z drzewa (lub kupieniu) w pierwszej kolejności należy je dokładnie umyć, a następnie wydrylować - do kompotu będziesz potrzebować 0,5 kg. Po zakończeniu wstępnego etapu nadchodzi czas na przygotowanie bazy napoju, czyli ugotowanie słodkiego roztworu. Do dużego garnka wlej 0,5 l wody i osłodź ją 25 dag cukru. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, dodaj do niej czereśnie. Całość dokładnie zamieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i odczekaj, aż wywar ostygnie. Kompot najlepiej smakuje wtedy, gdy jest dobrze schłodzony, dlatego najlepiej przechowuj go w lodówce lub przed podaniem wrzuć do dzbanka kilka kostek lodu. Chcąc zatrzymać smak lata aż do zimy, przyrządzony wywar trzeba zapasteryzować. Na szczęście to zadanie również nie należy do zbyt skomplikowanych zabiegów kulinarnych.


Kompot czereśniowy równie dobrze smakuje zimą. Podpowiadamy, jak go zapasteryzować
Pasteryzowanie to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji żywności, która polega na podgrzaniu produktu. W ten sposób minimalizuje się rozwój drobnoustrojów oraz enzymów powodujących psucie się żywności. Chcąc przedłużyć termin przydatności kompotu z czereśni, wystarczy, iż na dno garnka (dobrze, żeby był szeroki) wyłożymy ściereczkę, na której poustawiamy słoiki wypełnione owocowym sokiem. Ważne, żeby się ze sobą nie stykały. Następnie naczynie wypełnimy wodą do 3/4 wysokości szklanych pojemników, po czym włącz palnik na średnią moc. Całość trzeba gotować przez 20-25 minut pod przykryciem. Na końcu wyjmij słoiki, upewnij się, iż zakrętka została prawidłowo domknięta (wieczko powinno być zassane) i odstaw do ostygnięcia. Tak przyrządzony kompot należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału