Mój sposób na leniwe święta – wielkanocny tost z jajkiem

codojedzenia.pl 3 dni temu

Wielkanoc już tuż-tuż, więc dzisiaj mam dla Was coś pysznego i prostego – wielkanocny tost z jajkiem. Ja osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju ciepłe kanapki, a ta wersja to prawdziwy hit na świąteczne poranki. Wielkanocny tost z jajkiem to taka szybka, a jednocześnie efektowna przekąska, która sprawdzi się idealnie na śniadanie – szczególnie wtedy, gdy nie mamy ochoty spędzać godzin w kuchni. Minimum wysiłku, maksimum smaku.

Wielkanocny tost z jajkiem – szybkie i pyszne śniadanie na święta

Mówiąc szczerze – odkąd mieszkam w Szwecji, odzwyczaiłam się od stołów suto zastawionych na śniadanie. Poza tym nie jestem osobą, która po cudownym przebudzeniu od razu rzuca się na jedzenie. Ale tost na śniadanie? Brzmi bardzo zachęcająco – i co najważniejsze, lubię go przyrządzać.

Zaczynam od chleba – cienkie kromki, które smażę na maśle do lekkiego zrumienienia. Potem wchodzi awokado – pięknie pokrojone, miękkie, zielone, jak trzeba. No i czas na jajko. Ale nie sadzone, nie w koszulce. Gotowane na twardo i starte na tarce. Tak, dobrze czytasz – jajko na tarce. Taka moja mała fanaberia. Trochę jak pokruszona feta, tylko bardziej z jajka.

I to jeszcze nie koniec. Na to wszystko dokładam chrupiące plasterki zrumienionego boczku i finalnie – wspomniane wcześniej starte jajko. Jak dla mnie taki tost na śniadanie to po prostu bomba – smakowa i nastrojowa. A najlepsze? Zrobiłam go w czasie, w którym parzyło mi się poranne espresso.

Czas na kreatywność – pomysły na jajka bez nudy, codziennie inne, codziennie pyszne

Pomysłów na jajka mam naprawdę mnóstwo. Jem je codziennie, więc dla mnie to nie tylko świąteczna atrakcja raz do roku, ale stały element mojego menu. Jajko to taki kulinarny kameleon – pasuje niemal do wszystkiego i w każdej formie smakuje inaczej.

Można je wbić do szakszuki – gorącej, aromatycznej i pełnej warzyw. Jajko w koszulce świetnie sprawdzi się na kanapce z sosem bolognese (tak, dobrze czytasz – bolognese!). Jajko sadzone zaserwowane ze szparagami? Proszę bardzo, to również będzie przepyszne, wielkanocne śniadanie z lekkim twistem.

A jeżeli najdzie mnie ochota na jajka faszerowane – to czemu nie? Robię i takie, na przykład z nadzieniem z łososia. Eksperymentuję, mieszam, kombinuję. Bo warto czasem wyjść ze swojej skorupki i być trochę bardziej innowacyjnym – choćby w kuchni.

Wielkanocny tost z jajkiem

Drukuj
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 1 min Czas gotowania: 8 min 8 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

1 kromka chleba na zakwasie

1 awokado

1 jajko

50 g wędzonego boczku – najlepiej cienko pokrojonego i chrupiącego po usmażeniu

sól i świeżo tłuczony pieprz – wedle uznania

Przygotowanie:

  1. Kromkę chleba zrumienić na maśle z obu stron, aż będzie złocista i chrupiąca. W międzyczasie ugotować jajko na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki.
  2. Awokado pokroić na cienkie plasterki, lekko pod skosem. Boczek zrumienić na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  3. Na podpieczony tost ułożyć plasterki awokado i oprószyć solą oraz pieprzem. Połowę jajka zetrzeć na tarce bezpośrednio na awokado.
  4. Dodać kawałki chrupiącego boczku i na koniec posypać resztą startego jajka. Opcjonalnie udekorować świeżym koperkiem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału