Klasyczny przepis na mazurka cytrynowego z migdałową masą to przepis, który zachwyca smakiem i aromatem. Nie trzeba go specjalnie dekorować, gdyż prezentuje się smakowicie polany samym lukrem. Ważne, by do wypieku wykorzystać cytryny ekologiczne, bezpieczne dla zdrowia. Smacznego!
Składniki:
4 cytryny
250 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
250 g obranych i rozdrobnionych migdałów
300 g cukru
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Cytryny obrać, pokroić na plasterki, usunąć pestki. Przełożyć do miski, posypujemy cukrem pudrem. Odstawiam na kilka godzin.
Przesianą mąkę, zimne masło i żółtka posiekać nożem, gwałtownie zagnieść ciasto. Kulkę ciasta włożyć do woreczka, włożyć do lodówki, schłodzić..
Ciasto po wyjęciu z lodówki, lekko ogrzać w dłoniach i rozłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym masłem i posypanym mąką. Należy z resztek ciasta wyłożyć boki formy w miarę możliwości ozdabiając ich górę, np. widelcem, warkoczykiem itp.
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 min.
Przygotować masę migdałową.
Do garnka przełożyć 3 łyżki wody, rozdrobnione migdały, syrop z obsypanych pudrem cytryn i resztę cukru, zamieszać. Postawić na małym ogniu, ciągle mieszając gotować, aż do uzyskania jednolitej masy.
Na upieczone ciasto wyłożyć plastry cytryn, na to masę migdałową i ponownie włożyć do pieca. Włączyć tylko górną grzałkę, piec 160 – 170 stopniach C. ok. 15-20 minut.
* Po ostudzeniu można ciasto udekorować lukrem i obranymi ze skórki migdałami lub płatkami migdałów.