Masz te produkty zamrażarce? Sanepid ostrzega. Nadają się już tylko do wyrzucenia

kobieta.gazeta.pl 4 dni temu
Wielu z nas chętnie mrozi nadmiar jedzenia, by wykorzystać je później i ograniczyć marnowanie. Warto jednak wiedzieć, iż nie wszystkie produkty dobrze znoszą niskie temperatury. Czego lepiej nie przechowywać w zamrażarce?
Mrożenie to jeden z najprostszych sposobów przechowywania żywności. Według informacji podanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu pozwala zachować większość wartości odżywczych i ogranicza rozwój bakterii. Warto jednak pamiętać, iż nie wszystko nadaje się do zamrażania. Niektóre produkty mogą stracić smak, konsystencję lub stać się po prostu nieapetyczne.


REKLAMA


Zobacz wideo Lider zespołu Pectus o kłótniach z braćmi. "Średnio raz w miesiącu" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czego nie należy mrozić? Te produkty nie powinny trafiać do zamrażalnika
Sanepid ostrzega, iż do zamrażarki nie powinny trafiać m.in.:


Jajka w skorupkach - mogą pęknąć i zanieczyścić wnętrze zamrażarki.
Gotowane jajka - po rozmrożeniu zmieniają konsystencję, stają się gumowate.
Gotowany makaron - traci strukturę, robi się papkowaty.
Hermetycznie pakowane gotowe obiady - nie są przystosowane do mrożenia, opakowania mogą pękać.
Produkty w puszkach (np. tuńczyk, sałatki) - puszki mogą ulec odkształceniu lub pęknięciu, a zawartość traci smak i jakość.


Owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody (np. sałata, ogórek, rzodkiewka, arbuz, cytrusy) - po rozmrożeniu tracą chrupkość i strukturę.
Banany, kiwi i awokado - ciemnieją i tracą apetyczny wygląd.
Nabiał, czyli jogurty, mleko, śmietana, ricotta, mozzarella, serki śmietankowe - rozwarstwiają się i zmieniają teksturę.


zamrażarka (zdj. ilustracyjne)Qwart/istock


Czy produkty rozmrożone można zamrażać ponownie? Niebezpieczna praktyka
Kolejną kwestią, która może budzić nasze wątpliwości jest ponowne zamrażanie produktów, które już zostały rozmrożone. Takie postępowanie nie jest zalecane. Powód? Mimo iż niskie temperatury spowalniają rozwój drobnoustrojów, to nie eliminują ich całkowicie. Jak podaje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim po rozmrożeniu mikroorganizmy zaczynają namnażać się szybciej. Produkty tracą wtedy swoje wartości odżywcze i walory smakowe. Może także dochodzić do poważnych zatruć pokarmowych.
Istnieje jeden wyjątek. Jest nim żywność po obróbce termicznej. Przykładowo, jeżeli rozmrożone surowe mięso zostało ugotowane lub upieczone, można je ponownie zamrozić, gdyż wysoka temperatura zabiła rozwinięte drobnoustroje.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału