Masa na placki ziemniaczane ciemnieje? Wystarczy dodać łyżkę. Gessler stosuje ten patent od lat

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Co zrobić, żeby masa na placki ziemniaczane nie ściemniała? Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl www.instagram.com/magdagessler_official/


Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej ulubionych dań Polaków. Są proste i łatwe w przygotowaniu, ale może się zdarzyć, iż masa nagle ściemnieje. Nie ma powodów do paniki. Zastosuj trik Magdy Gessler.
Placki ziemniaczane przygotowuje się ze startych na tarce surowych ziemniaków z dodatkiem cebuli, jajek, mąki oraz soli. W wersji na słono można podawać je z gulaszem, kwaśną śmietaną, twarogiem, paprykarzem szczecińskim albo różnego rodzaju sosami. Z kolei na słodko serwuje się je z cukrem, dżemem, konfiturą albo musem owocowym. Najważniejsze, żeby były chrupkie i miały złocisty kolor.
REKLAMA


Zobacz wideo Tłuste plamy nie będą już problemem! Wystarczy, iż użyjesz rozpuszczalnika lub... mąki ziemniaczanej


Najprostszy przepis na placki ziemniaczane. Zawsze się udają
Kiedyś placki ziemniaczane były podstawą wyżywienia w klasztorach. Stały się tanim i łatwym do uzyskania zastępcą pieczywa. Były kojarzone z biedą, ale w tej chwili są uważane za jeden z największych polskich rarytasów. jeżeli chcesz przygotować je na obiad, będą ci potrzebne:


1 kg obranych ziemniaków,
2 jajka,
Jedna cebula,
Pęczek szczypiorku,
2 łyżki mąki pszennej,
Przyprawy: sól, pieprz, cukier,
Olej do smażenia.


Z podanych składników powinnaś uzyskać ok. 25 sztuk placków. Zetrzyj ziemniaki na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj mąkę, jajka, przyprawy, posiekany szczypiorek i pokrojoną cebulę. Dokładnie wszystko wymieszaj i nakładaj placki łyżką na patelnię.
PORADA! jeżeli nie chcesz ścierać ziemniaków na tarce, możesz zmiksować je w blenderze albo maszynce.
Przepis na placki ziemniaczane pexels.com/Su La Pyae


Co zrobić, żeby masa na placki ziemniaczane nie ściemniała? Magda Gessler radzi
Placki smaż z obu stron na złoty kolor. Uważaj, żeby się nie przypaliły. Najlepiej przekręcać je na drugą stronę co trzy minuty, gdy od spodu zrobią się rumiane. Chociaż cała instrukcja wydaje się banalna, może się zdarzyć, iż w trakcie przygotowywania posiłku masa ściemnieje. To naturalny proces, który wynika z utleniania się ziemniaków po starciu na tarce. Nie zmienia on smaku warzyw ani ich wartości odżywczych. jeżeli ci to przeszkadza, skorzystaj z triku Magdy Gessler. Wystarczy dodać do masy łyżkę śmietany 18%. Bakterie kwasu mlekowego skutecznie zatrzymają proces ciemnienia. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Idź do oryginalnego materiału