Mama trójki dzieci pokazała, jak gotuje. Posiłki na cały tydzień robi jednego dnia

kobieta.gazeta.pl 7 godzin temu
Jedni z kuchni mogliby nie wychodzić, dla innych gotowanie to zło konieczne. Szczególnie wtedy, gdy w ciągu dnia mamy pracę i masę innych obowiązków. A jeść trzeba. Jak to pogodzić, gdy catering ani zamawianie codziennie trzech posiłków dla całej rodziny nie jest opcją?
Umówmy się, catering albo jedzenie z restauracji nie należą do najtańszych opcji. W przypadku tego pierwszego również wybór dań niekoniecznie zachwyca. Dlatego jeżeli nie chcemy, by codzienne gotowanie mocno obciążało nasz napięty grafik, warto pójść za przykładem Angeliki Pióro.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka


Pokazała, jak robi jedzenie na cały tydzień. "To oszczędza mój czas i pieniądze"
Będąc trenerką i mamą trójki dzieci, doskonale wie, co to znaczy mieć dużo ma głowie. Kwestię gotowania jednak ma już obcykaną i podzieliła się nią za pośrednictwem TikToka. W jednym z nagrań widzimy, jak zabiera się za szykowanie posiłków. "Nie zawsze mam na wszystko czas. Gotowanie na cały tydzień lub podszykowanie posiłków jest rzeczą, która zdecydowanie oszczędza mój czas i pieniądze" - czytamy w opisie.
Najpierw zakupy, koniecznie z listą, którą napisałam na podstawie listy posiłków, które chcę ugotować. Takie spisanie sobie wszystkiego naprawdę usprawnia pracę w kuchni. Zakupy zrobione, trzeba je ogarnąć. I to jest najbardziej pracochłonna część: wszystko umyć, osuszyć, pokroić, poporcjować i pozamykać w odpowiednich pojemnikach. - Dzięki temu jemy w domu więcej warzyw i owoców, bo są już gotowe do zjedzenia - podpowiada autorka nagrania.


Obiady na kilka dni? Kroi, porcjuje, mrozi
Następnie przechodzi do przygotowywania posiłków. Sałaty i warzywa kroi i umieszcza w pojemnikach, osobno przygotowuje dresing, którym będzie można polać sałatki tuż przed podaniem. Szykuje trzy rodzaje obiadów na cały tydzień, gdzie dwa pierwsze są na dwa dni. Niektóre dania, jak potrawka z kurczaka i warzyw "spokojnie poleży w lodówce cztery dni". jeżeli jednak mamy pewne wątpliwości, takie potrawy zawsze można zamrozić lub zawekować. Na piąty dzień zaplanowane są naleśniki, które po usmażeniu zamrozi i rozmrozi przed podaniem, wtedy też przygotuje szybkie nadzienie twarogowe. Na koniec kroi boczek i ściera ser na szybką carbonarę, którą poda szóstego dnia. - W trakcie smażenia naleśników powoli ogarniam kuchnię i szykuję deserniczek (prosty sernik bez pieczenia). Fajna opcja na przekąskę lub jedzenie do pracy - podsumowuje autorka.


Uf, trzeba przyznać, iż zmęczyłyśmy się od samego oglądania. Jednak tak rozplanowane jedzenie na cały tydzień pozwoli zaoszczędzić naprawdę sporo czasu każdego dnia, a przy okazji także pieniędzy. "To bardzo ułatwia każdy mój dzień i pomaga być produktywną, a nie zajętą" - czytamy we wpisie. A jak wy podchodzicie o do gotowania posiłków? Wolicie szykować je codziennie, a może podobnie jak pani Angelika załatwiacie wszystko jednego dnia? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału