Spożywanie ryb może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak podaje serwis zdrowie.gazeta.pl, wciąż jemy ich zdecydowanie za mało. Eksperci rekomendują, aby jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu. Taka częstotliwość wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sera, a także udaru mózgu. W kulinarnym pejzażu Polski oprócz łososia, dorsza oraz makreli wciąż istnieją mniej znane gatunki, które zasługują na uwagę. Jedną z nich jest zębacz pasiasty.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy rola w "Pierwszej miłości" jest rolą życia Anety Zając? "Lubię grać złe charaktery"
Jaka ryba na obiad? Zębacz coraz częściej trafia do europejskich restauracji i sklepów
Zębacz pasiasty, znany także jako wilk morski oraz zębacz smugowy, może nieco odstraszać wyglądem. Osiąga od 50 do 150 cm długości. Ma charakterystyczne pasy i sporej wielkości zęby, jednak na talerzu zaskakuje delikatnym smakiem, z lekko słodkawym aromatem. Mięso ma dość zwartą i jędrną konsystencję, a także kilka ości.
Ryba jest niezwykle wszechstronna do wykorzystania w przepisach kulinarnych. Nadaje się bowiem do smażenia, do grillowania, gotowania na parze, a choćby do serwowania na surowo w formie przystawki carpaccio.
Zębacz pasiastyAutorstwa Strobilomyces - Praca własna, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia
Czy zębacz to zdrowa ryba? Lekka propozycja, która kryje w sobie niemały potencjał dla zdrowia
Serwis planeta.pl przygotował interesujące zestawienie wartości odżywczych w zębaczu pasiastym oraz łososiu. Jak wypadają? W 100 g mięsa zębacza znajdziemy ok. 96 kcal, 19 g białka i zaledwie 2 g tłuszczu, podczas gdy łosoś atlantycki dostarcza ok. 208 kcal, 20 g białka i 13 g tłuszczu. Wilk morski nie ustępuje więc łososiowi pod względem składników odżywczych. Obfituje w pełnowartościowe białko, kwasy omega-3, witaminy z grupy B oraz minerały: fosfor, selen i cynk.



![Trzynaste Wielkie Tarnowskie Dionizje – święto wina na Starówce [ZDJĘCIA]](https://www.temi.pl/wp-content/uploads/2025/11/2025-dionizje-21-scaled.jpg)






