Łosoś wypada przy nim blado. Wilk morski, choć brzydki jak noc, odwdzięcza się na talerzu

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Coraz większą popularność w polskich kuchniach zdobywa zębacz smugowy. Ta ryba może śmiało konkurować z łososiem. Jak smakuje i co warto o niej wiedzieć? To lekka, odżywcza alternatywa zarówno dla osób dbających o linię, jak i dla całej rodziny.
Spożywanie ryb może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak podaje serwis zdrowie.gazeta.pl, wciąż jemy ich zdecydowanie za mało. Eksperci rekomendują, aby jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu. Taka częstotliwość wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sera, a także udaru mózgu. W kulinarnym pejzażu Polski oprócz łososia, dorsza oraz makreli wciąż istnieją mniej znane gatunki, które zasługują na uwagę. Jedną z nich jest zębacz pasiasty.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy rola w "Pierwszej miłości" jest rolą życia Anety Zając? "Lubię grać złe charaktery"


Jaka ryba na obiad? Zębacz coraz częściej trafia do europejskich restauracji i sklepów
Zębacz pasiasty, znany także jako wilk morski oraz zębacz smugowy, może nieco odstraszać wyglądem. Osiąga od 50 do 150 cm długości. Ma charakterystyczne pasy i sporej wielkości zęby, jednak na talerzu zaskakuje delikatnym smakiem, z lekko słodkawym aromatem. Mięso ma dość zwartą i jędrną konsystencję, a także kilka ości.


Ryba jest niezwykle wszechstronna do wykorzystania w przepisach kulinarnych. Nadaje się bowiem do smażenia, do grillowania, gotowania na parze, a choćby do serwowania na surowo w formie przystawki carpaccio.


Zębacz pasiastyAutorstwa Strobilomyces - Praca własna, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia


Czy zębacz to zdrowa ryba? Lekka propozycja, która kryje w sobie niemały potencjał dla zdrowia
Serwis planeta.pl przygotował interesujące zestawienie wartości odżywczych w zębaczu pasiastym oraz łososiu. Jak wypadają? W 100 g mięsa zębacza znajdziemy ok. 96 kcal, 19 g białka i zaledwie 2 g tłuszczu, podczas gdy łosoś atlantycki dostarcza ok. 208 kcal, 20 g białka i 13 g tłuszczu. Wilk morski nie ustępuje więc łososiowi pod względem składników odżywczych. Obfituje w pełnowartościowe białko, kwasy omega-3, witaminy z grupy B oraz minerały: fosfor, selen i cynk.
Idź do oryginalnego materiału