Ach, zdrobnienia. Łódeczki, jajeczka, rzodkieweczki i ogóreczki. Na szczęście w tytule jest tylko jedno, które i tak mnie uwiera. No nic, inny tytuł jakoś mi nie pasuje. Niech będą więc łódeczki.
Skąd przepis? Od mojej drogiej kuzynki z dolnego śląska, u której miałam okazje jeść je na śniadanie. Pisałam już Wam kiedyś o Kazi, robi cuda w kuchni i to jest właśnie jedno z nich. Nie wiem czy dobrze pamiętam dobór składników, ale postanowiłam zamknąć je w gronie opisanym poniżej. Ma być „wiosennie”, no powiedzmy wiosennie. Jeszcze trochę czasu musi upłynąć nim te warzywa faktycznie będą naprawdę wiosenne.
Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem od dawna miałam w planie zrobić na bloga i wielokrotnie je robiłam. Zdjęcia jednak zawsze wychodziły do bani. A bo za jasno, za deszczowo, bo nie chcę ze sztucznym światłem, bo się wszystko na talerzu upaprało. Teraz nic się nie upaprało, światło było odpowiednie, to był ten moment. Wyszło fajnie, więc lecimy z publikacją.
W ogóle jak myślałam nad tegorocznymi przystawkami na Święta Wielkanocne, pierwsze co przyszło mi na myśl to właśnie dzisiejszy przepis. Bo jajka, bo rzodkiewki, zioła, no wiecie… to wszystko co pasuje do tych konkretnych świąt. Mam nadzieję, iż będziecie równie zachwyceni jak my z My. Jesteśmy fanami tego typu przekąsek.
Tak jak pisałam Wam wyżej, wiedziałam od początku co będzie głównymi składnikami. Wszystko zrobiłam tak jak zaplanowałam, wymieszałam, ale czegoś nam jednak brakowało. My podpowiedział żeby dodać ząbek czosnku. Niby nic, a zrobił bardzo fajną robotę. I to chyba była ta brakująca część.
Łapcie przepis, jest naprawdę warty zapisania.
Składniki:
2 sałaty rzymskie mini
5 jajek
mały pęczek rzodkiewki
pół dużego ogórka zielonego
ząbek czosnku
pęczek grubego szczypiorku (ja użyłam zielonej części dymki)
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
rzeżucha do posypania
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski.
Ogórka obieramy, przekrawamy w poprzek na pół, potem na ćwiartki, wycinamy pestki, kroimy w małą kostkę, dodajemy do jajek.
Do ogórka i jajek dodajemy umyte, starte na najmniejszych oczkach rzodkiewki, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany szczypiorek, koperek i natkę. Wlewamy jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy.
Sałaty obieramy z liści, które dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie faszerujemy je pastą jajeczną. Przed podaniem całość można posypać rzeżuchą i jeszcze raz świeżo zmielonym pieprzem.