Jeszcze kilka dekad temu żadna polska kuchnia nie mogła się bez niego obejść. Mowa tutaj o pieprzu ziołowym, który w okresie PRL-u był niczym przyprawa numer jeden. Tani, dostępny niemal wszędzie i o uniwersalnym zastosowaniu. Trafiał więc do niemal każdej potrawy. Dziś po latach zapomnienia ponownie powraca na salony. I całkiem słusznie, bo oprócz wyjątkowego aromatu ma też imponujący wpływ na zdrowie.
REKLAMA
Zobacz wideo Sara James lubi zarządzać ludźmi. To do niej należy ostatnie zdanie?
Z czego jest pieprz ziołowy? Każda kompozycja smaków jest wyjątkowa
Nazwa pieprz ziołowy może być nieco myląca, gdyż w tej kompozycji na próżno szukać ziaren pieprzu. To w rzeczywistości starannie dobrana mieszanka ziół. Jakich? Jest to m.in.: cząber, majeranek, kolendra, gorczyca oraz kminek. Te połączone razem tworzą wyjątkowo aromatyczny duet balansujący na granicy ostrości i świeżości. Co ciekawe, w przeszłości gospodynie często decydowały się przygotować tę mieszankę samodzielnie, wzbogacając ją np. o lubczyk, pietruszkę, imbir, czarnuszkę lub miętę. W końcu każda rodzina mogła pochwalić się własną recepturą i tajemniczym składem. Dzięki temu zapach gotującej się zupy z nutą pieprzu ziołowego był nie do podrobienia.
Na co jest dobry pieprz ziołowy? W tej mieszance kryje się niemała moc
Jego obecność w kuchni to nie tylko kulinarny powrót do czasów dzieciństwa, ale także sposób na lepsze samopoczucie. Jak podaje serwis odzywianie.wprost.pl, działa zbawiennie na funkcjonowanie organizmu głównie ze względu na zawarte w przyprawach bioaktywne związki.
Pieprz ziołowyOtwórz galerię
Jakie korzyści niesie za sobą dodawanie pieprzu ziołowego do potraw?
zwalcza wolne rodniki i chroni komórki przed starzeniem,
działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
wzmacnia odporność i poprawia ogólną kondycję organizmu,
uelastycznia naczynia krwionośne, wspiera serce i krążenie,
może obniżać ryzyko miażdżycy i nadciśnienia,
wspiera profilaktykę chorób nowotworowych,
pobudza trawienie i perystaltykę jelit,
przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii,
pomaga w redukcji wagi poprzez zwiększenie termogenezy,
łagodzi wzdęcia i uczucie ciężkości po posiłkach.











