Kupiłeś taką mąkę? Lepiej ją wyrzuć. Sanepid ostrzega

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


W ostatnim czasie można spotkać się z licznymi informacjami dotyczącymi mąki, a konkretnie wybranej partii mąki żytniej. Państwowa Inspekcja Sanitarna dopatrzyła się uchybień i tym samym zadecydowana o wycofaniu produktu o kwestionowanym numerze partii. Dowiedz się więcej na ten temat i lepiej sprawdź, czy nie dotyczy to zakupionej przez ciebie mąki.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii mąki żytniej razowej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, iż może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów. jeżeli w ostatnim czasie kupowałeś mąkę żytnią, sprawdź, czy nie posiadasz produktu z trefnej partii.

Wycofana partia mąki żytniej. Sprawdź, czy taką kupiłeś

Główny Inspektor Sanitarny monitoruje jakość produktów, które trafiają na sklepowe półki, a później do kuchni konsumentów, aby te były w pełni bezpieczne. Co jakiś czas zdarza się jednak, iż jakiś produkt nie spełnia oczekiwanych norm. Tym razem sprawa dotyczy mąki żytniej typu 2000.

Kupowana jest ona zwykle w celu wypiekania chleba czy też innego rodzaju pieczywa. W wyniku badań przeprowadzonych na konkretnej partii takiej mąki, stwierdzono, iż ta przekracza dopuszczalny poziom ochratoksyny A, która wykazuje szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Sprawa dotyczy dokładnie mąki żytniej razowej typ 2000, o masie netto 900 g. Producentem jest natomiast firma Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka. Należy mieć jednak na uwadze, iż chodzi o konkretną partię o numerze: 11.12.2024 i datą minimalnej trwałości: 11.12.2024.

Zobacz także: Ta substancja jest zakazana w USA. W Polsce jemy ją bez granic

Sanepid ostrzega: przekroczony poziom ochratoksyny. Co to takiego?

Uchybienie dotyczy przekroczenia normy substancji zwanej ochratoksyną A. To toksyna, która wytwarzana jest przez grzyby Aspergillus i Penicillium. Choć jest jedną z najczęściej występujących toksyn grzybiczych w jedzeniu, wykazuje szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Wraz ze stwierdzeniem przekroczonego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000, producent produktu zobowiązał się do poinformowania swoich klientów o zaistniałej sytuacji, a także o wycofaniu produktu.

Warto więc sprawdzić, czy zakupiona w ostatnim czasie mąka żytnia nie pochodzi z felernej partii. Jeśli tak, należy ją wyrzucić i powstrzymać się od pieczenia z niej chleba.

Źródło: www.gov.pl

Zobacz też:

Czym nabierasz miód? Pszczelarz tłumaczy, iż wybór ma znaczenie

​Znajdziesz ja w każdej kuchennej szafce. Jedna szklanka dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy

Brudne fugi będą tylko wspomnieniem. Wystarczy 1 łyżka, by lśniły czystością

Idź do oryginalnego materiału