Kulinarnym szlakiem: Dopiewo

powiat.poznan.pl 1 dzień temu

Zapraszamy na kulinarną wycieczkę po powiecie poznańskim: gmina Dopiewo ma reprezentację dwóch członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”:

Wiejski Stół – Dr Maryniak (ul. Kolejowa, Skórzewo) – Tradycyjne wędliny od pokoleń! Dr Maryniak Wiejski Stół – Zakład Rzeźnictwo – Wędliniarstwo to rodzinna firma, w której przetwórstwem mięsa zajmuje się już ósme pokolenie rzeźników. Mięso pochodzi od wielkopolskich hodowców. Część asortymentu wytwarzana jest na bazie wieprzowiny ze świni złotnickiej. W ofercie dominują wędliny dojrzewające, m.in. ceniona polędwica dojrzewająca staropolska, baleron dojrzewający staropolski, szynka staropolska dojrzewająca, a także kiełbasa wiejska wędzona dojrzewająca. Inne rarytasy to m.in. szynka z liściem pieczona, polędwiczki pieczone, szynka rolka wielkopolska, a wśród kiełbas wyróżniają się: kiełbasa jałowcowa, kiełbasa szynkowa, kiełbasa wiejska pieczona czy kiełbasa biała.

W sklepach firmowych Dr Maryniak Wiejski Stół można znaleźć nie tylko smaczne i zdrowe mięso oraz wędliny. Można także zaopatrzyć się w inne ekologiczne produkty, takie jak pieczywo żytnie na zakwasie, nabiał prosto z gospodarstwa, jaja wiejskie z wolnego wybiegu, makarony np. z jaj przepiórczych, kukurydziane, ryżowe, ekologiczne mąki do wypieku chleba, przetwory domowe, naturalne przyprawy, herbaty, miody prosto z pasieki, miody pitne, wina, naturalnie suszone owoce/warzywa, produkty wegetariańskie, wegańskie, produkty bezglutenowe, naturalne soki z owoców/warzyw, syropy, a także ekologiczne, smaczne i zdrowe słodycze.Smak, jakość, tradycja i dbałość o zdrowie konsumentów – to jest wyróżnik tej marki. Dr Maryniak ma także dwa sklepy na terenie powiatu poznańskiego: w Luboniu, ul. Żabikowska 69, w Przeźmierowie, ul. Rynkowa 96.

Strefa Zdrowia (Galeria Mallwowa, ul. Malwowa 162, Skórzewo)Strefa Zdrowia łączy w sobie różne funkcje: sklepu z ekologicznymi i regionalnymi produktami, zielarni, w której klienci mogą zasięgnąć indywidualnych, cennych rad dietetyka, lokalnej kuchni do produkcji dań oraz dodatków do dań na wynos oraz e-sklepu. Na sklepowych półkach Strefy znaleźć można świeże warzywa, produkty wegetariańskie, bezglutenowe, suplementy diety, zioła, naturalne certyfikowane kosmetyki oraz naturalne środki czystości. Najważniejszą działalnością z punktu widzenia pomysłu na prowadzenie firmy pozostaje jednak produkcja dań z własnej kuchni oraz dodatków do potraw na wynos. Pomysłodawczynią Strefy Zdrowia jest Magdalena Jagiełka, która stara się łączyć biznes z zamiłowaniem do zdrowej i dobrej kuchni ze znajomością zagadnień dotyczących odżywiania.

W jednym z wywiadów powiedziała, iż „…Wpływ jedzenia na funkcjonowanie organizmu to temat, który od dawna znajdował się w kręgu moich zainteresowań. Chciałam, aby osoby, które świadomie wybierają to, co wkładają do swojego garnka, mogły znaleźć całą gamę produktów w jednym miejscu. Zależy mi również na promowaniu dobrego smaku, naturalnych, tradycyjnych i lokalnych produktów.” Na stronie Strefy Zdrowia czytamy między innymi, iż „…owstaliśmy z wiary w to, iż adekwatne odżywianie i styl życia, poprawiają samopoczucie, kondycję i co najważniejsze, zdrowie. Jest jednocześnie najlepszą inwestycją na przyszłość – zdrowia nie kupisz, dlatego warto o nie zadbać.”

Nie testuj zdrowia, jedz naturalnie! Przyroda jest lekarstwem na wszelkie dolegliwości! Strefa Zdrowia w praktyce jest swoistym połączeniem apteki i delikatesów spożywczych. W tym miejscu dobrze wypełnia się wskazanie Hipokratesa „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.

Jaka kulinarna przygoda czeka w pozostałych gminach powiatu poznańskiego? Sprawdźcie na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl. Serdecznie zapraszamy!

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału