Ciastko krówka bez pieczenia, zrobione na herbatnikach, sprawdzi się zawsze wtedy, gdy liczy się czas bez straty dla podniebienia. choćby w akademiku, na działce, czy w studenckich progach można wyczarować perfekcyjny deser.
REKLAMA
Zobacz wideo Studenckie gotowanie, czyli ciasto w kubku, żelazkiem w quesadillę i otwieranie wina bez korkociągu
Krówka bez pieczenia - przepis na supersłodkie ciasto
1 duże opakowanie herbatników
3 łyżki cukru
500 ml mleka
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 puszka masy krówkowej
duża garść orzechów włoskich
Ciasto krówka bez pieczenia na herbatnikach - sposób przygotowania
Zacznij od wymieszania proszku budyniowego z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wlej rozpuszczony proszek. Gotuj budyń, a masło ucieraj, aż stanie się puchate. W międzyczasie dodawaj po łyżce budyniu i dalej ucieraj, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Następnie przygotuj blachę o wymiarach 24 x 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Później na przygotowanej wcześniej blasze:
poukładaj warstwę herbatników;
wylej połowę masy krówkowej;
rozłóż kolejną warstwę herbatników;
nałóż na ciastka masę budyniową;
ponownie połóż warstwę herbatników;
na koniec rozlej resztę masy krówkowej.
Wierzch ciasta możesz posypać pokruszonymi orzechami, ale nie tylko.
Ciasto krówka bez pieczenia - nieoczywiste dodatki
Każdy, kto planuje także ucztę dla podniebienia, ale i dla oka, powinien udekorować swoją krówkę darami natury. I tak latem sprawdzą się dojrzałe maliny, jesienią kwaskowate jeżyny, zimą ulubiona konfitura, a wiosną zestaw jadalnych kwiatów. Dekoracje to prosty trik, który sprawi, iż zwykła krówka może zamienić się w prawdziwy, urodzinowy tort, który przygotujesz choćby na ostatnią chwilę.
Krówka bez pieczenia to ciasto, które wyróżnia się bardzo słodkim smakiem, dlatego kwadratowe krówki najlepiej serwować z gorzką, aromatyczną kawą. Latem do słodkiej krówki można zaserwować kwaśną lemoniadę lub koktajl owocowy. W kategorii błyskawicznych słodkości ciasto słodka krówka bez pieczenia nie ma sobie równych.
Masa krówkowa domowej roboty
o ile podchodzisz do zadania szczególnie ambitnie i masz trochę czasu, masę krówkową możesz zrobić samodzielnie. Wystarczy, iż podgrzejesz w rondelku mleko skondensowane (jedna puszka), cukier i masło, mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Możesz dodać cukier wanilinowy dla smaku. Po ostudzeniu masa będzie od razu gotowa do użycia.Zobacz też: Faworki zdetronizowane? Chrupiący przysmak rozpływa się w ustach. Pokochasz ten przepis