Owoce i warzywa, zanim finalnie trafią na talerze, mogą być narażonego na różnego rodzaju zanieczyszczenia, które wskazywane są jako niebezpieczne dla naszego zdrowia. W związku z tym ich prawidłowe mycie jest kluczową czynnością w kuchni. Niestety nie zawsze wystarczy sama woda, dlatego warto dla lepszych efektów sięgnąć po wodę z dodatkiem popularnej sody oczyszczonej.
Dlaczego mycie owoców i warzyw jest tak ważne?
Owoce i warzywa to podstawowy składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Aby rzeczywiście tak było, należy wcześniej zadbać o ich odpowiednie oczyszczenie, zanim trafią na stół. Niestety narażone są na różnego rodzaju zanieczyszczenia, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie.
Mowa między innymi o resztkach pestycydów, czyli środków ochrony roślin, które mogą nieść ze sobą negatywne skutki dla organizmu. Ponadto na owocach i warzywach mogą znajdować się bakterie i wirusy, pasożyty oraz ich jaja, resztki gleby, brud i kurz, zanieczyszczenia chemiczne czy różnego rodzaju substancje, którymi zostały pokryte, aby przetrawiać transport.
Jak widać, lista potencjalnych zagrożeń dla zdrowia jest naprawdę długa, dlatego tak ważne jest dokładne oczyszczanie warzyw i owoców przed ich zjedzeniem. Jest to szczególnie istotne w przypadku spożywania ich ze skórką. Mowa między innymi o jabłkach, gruszkach, ogórkach czy pomidorach. Szczególnej uwagi wymagają również owoce jagodowe, warzywa liściaste czy warzywa korzeniowe.
Zobacz także: Tych owoców lepiej nie jeść zimą. Obniżają odporność
Jak myć owoce i warzywa? Gdy sama woda to za mało
Mycie warzyw i owoców to jedna z kluczowych kwestii, jeżeli chodzi o troskę o zdrowie. Absolutną podstawą jest płukanie ich pod bieżącą wodą. Niestety, jak już wiemy, takie rozwiązanie nie zawsze jest wystarczające. W związku z tym w sklepach można spotkać specjalne płyny, które służą do mycia warzyw i owoców. Można jednak samodzielnie w domu przygotować taki preparat i za jego pomocą dokładnie oczyścić warzywa i owoce z wszelkich zabrudzeń.
W tym celu warto sięgnąć po sodę oczyszczoną, która charakteryzuje się swoim wszechstronnym zastosowaniem. Sprawdzi się również w przypadku mycia owoców i warzyw jako naturalny i bezpieczny produkt do usuwania pestycydów i innych zabrudzeń. Moczenie owoców i warzyw w takim roztworze pozwala zmniejszyć ilość chemikaliów i tym samym zatroszczyć się o zdrowie.
Zwłaszcza iż taki patent na oczyszczenie owoców i warzyw jest niezwykle prosty. Wystarczy w misce przygotować roztwór z litra letniej wody z dodatkiem jednej łyżki sody oczyszczonej. W takim roztworze zanurz owoce i warzywa na około 10-15 minut, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Po osuszeniu będą bezpieczne dla zdrowia i gotowe do jedzenia.
Może cię zainteresować: Nazywają go białym złotem. Niepozorny owoc, który obniża poziom cukru i wzmacnia odporność
Zobacz też:
Jest jeszcze zdrowsza niż zielona herbata. Obniża poziom cukru i redukuje stres
Zmieszaj te 2 składniki, zalej wodą i spryskaj. Szkodniki będą omijać twój dom szerokim łukiem
Znajoma nosi kulkę z folii aluminiowej w torebce. To genialny patent