Krajowe zamiast importu: Norwegowie coraz częściej wybierają swoje jabłka
Norweskie jabłka cieszą się większą popularnością niż kiedykolwiek wcześniej – wynika z danych Norweskiej Rady ds. Współpracy Producentów Owoców i Warzyw. Do 40. tygodnia roku sprzedano o ponad 1000 ton jabłek więcej niż w tym samym okresie w poprzednich latach.
Krajowe zamiast importu
– Norweskie jabłka to znakomity surowiec – mają doskonały smak i wysoką jakość. Cieszy mnie, iż w tym roku sprzedano ich rekordowo dużo. Te dane pokazują też, iż konsumenci coraz częściej wybierają norweskie produkty w sklepach – mówi minister rolnictwa i żywności Nils Kristen Sandtrøen.
Norwegowie coraz częściej wybierają swoje jabłka
Wzrost sprzedaży to efekt dobrej współpracy na wszystkich etapach łańcucha dostaw. Po pierwsze, tegoroczne zbiory były bardzo udane, a produkcja wysoka. Po drugie, sieci handlowe skutecznie promowały norweskie jabłka, odpowiadając na rosnące zainteresowanie konsumentów rodzimymi owocami i warzywami.
– To bardzo pozytywne, iż krajowa produkcja może zaspokoić rosnący popyt na norweskie produkty. Przyczynia się to również do zwiększenia udziału krajowych owoców i warzyw w rynku – dodaje Sandtrøen.
Norweskie jabłka będą dostępne w sklepach również po 1 grudnia. Chodzi o odmiany Rubinstep, Elstar i Fryd. Doświadczenia z poprzednich lat pokazują, iż konsumenci chętnie sięgają po krajowe jabłka tak długo, jak to możliwe – choćby wtedy, gdy w sprzedaży pojawiają się owoce importowane.
Czy ten artykuł był ciekawy? Udostępnij go innym. Kliknij w link poniżej i pozwól nam się rozwijać wspierając nas. Dziękujemy.
Wspieraj Radio Wataha to nasz wspólny głos w Norwegii , nasz Vipps: 696837
Źródło: regjeringen, Zdjęcie: pixabay
Przeczytaj również: Norwegia inwestuje miliony w cyfrowe bezpieczeństwo i nową sieć alarmową – 500 milionów koron













