Kielecki restaurator wśród najlepszych w kraju

radiokielce.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Kielecki restaurator wśród najlepszych kraju


Mateusz Cheda, zastępca szefa kuchni w Binkowski Resort Kielce zajął drugie miejsce w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’or Poland.

– To ogromny zaszczyt, ale wciąż nie dowierzam – komentuje Mateusz Cheda. I jak dodaje, jego celem był sam start w konkursie i przygotowanie do kolejnych edycji.

– Jest to bez wątpienia najtrudniejszy konkurs w Polsce, także pod względem technicznym. Trzeba pokazać wyżyny swoich umiejętności, tym bardziej, iż w jury zasiadają szefowie kuchni z wieloma gwiazdkami Michelin – przybliża.

Konkurs odbył się 6 listopada w Krakowie. Uczestników, którzy zakwalifikowali się do finału było sześcioro, a oceniało ich międzynarodowe jury – uznani szefowie kuchni, którzy mogą pochwalić się gwiazdkami Michelina, jak również wyróżnieniami w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault & Millau. Mateusz Cheda mówi, iż najbardziej stresująca było świadomość przez jakie osoby jest oceniany.

– Uważam się za opanowaną osobę, ale gdy przed nami stoją szefowie kuchni z gwiazdkowych restauracji, których oglądamy tak naprawdę wyłącznie na zdjęciach i w internecie, to stres bierze górę – mówił.

Zadaniem finalistów było przygotowanie trzech dań. Jedno z nich na talerzu było na bazie kaczki i podrobów z niej, drugie na platerze z polędwicy wołowej oraz trzecie jednogarnkowe na bazie mąki żytniej, wędzonego twarogu i jaj. Uczestnicy mieli 5 godzin i 35 minut na wydanie wszystkiego, co przygotowali.

Mateuszowi Chedzie towarzyszył pomocnik, którym był Iwo Nowacki, uczeń 4 klasy Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.



Idź do oryginalnego materiału