Brukiew, znana również jako karpiel oraz kwaki, jest warzywem korzeniowym, które powstało ze skrzyżowania kapusty liściowej i rzepy. Początkowo uprawiana była w Skandynawii, skąd przywędrowała do pozostałych państw Europy. Ma kształt delikatnie spłaszczonej z góry kuli, a z jej zgłębienia wyrastają liście. jeżeli zaś chodzi o kolor, to przechodzi z fioletu do kremowego. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
REKLAMA
Zobacz wideo Rzodkiewka to prawdziwa królowa nowalijek. Rewelacyjnie sprawdzi się... podczas upałów
Na co dobra jest brukiew? Idealne warzywo dla osób na diecie i nie tylko
Brukiew niemal w 80 procent składa się z wodu. Choć nie zawiera wielu soli mineralnych, portal zdrowie.gazeta.pl donosi, iż znajdziesz w niej sporo żelaza, magnezu, miedzi oraz siarki. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na wygląd i kondycję skóry oraz włosów, i wspierającej odporność witaminy C oraz A, K, D i E. Warzywo docenią również osoby dbające o sylwetkę bądź odchudzające się, gdyż w 100 gramach zawiera zaledwie 36 kalorii. Mimo to po zjedzeniu na długo zapewnia przyjemne uczucie sytości.
W brukwi znajdziesz również cenne dla zdrowia polifenole, czyli antyoksydanty, które działają przeciwutleniająco, niszczą wolne rodniki i pozwalają zachować młodość na długo. Poza tym, jak informuje portal medonet.pl, zawiera również glukozynolany, a dokładniej roślinne, siarkowe glikozydy. Przypisuje im się działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczne, dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Jakby tego było mało, to również bogate źródło błonnika.
Brukiew to samo zdrowie. Fot. iStock, Jasmine White
Jak przygotować brukiew do jedzenia? Sposobów jest sporo
Wszechstronne zastosowanie brukwi sprawia, iż możesz jeść ją na wiele sposobów. Na surowo doskonale nada się jako dodatek do kanapek czy sałatek, możesz też ugotować z nimi zupę. Doskonale smakuje po pokrojeniu na plastry, doprawieniu solą i pieprzem oraz upieczeniu w piekarniku. Może być ciekawym dodatkiem do dań mięsnych, którym doda wyrazistości.
Kto nie powinien jeść brukwi? Te osoby muszą uważać
Portal zdrowie.gazeta.pl przestrzega jednak przed jednym. Ponieważ brukiew ma ogromny wpływ na funkcjonowanie tarczycy, osoby cierpiące na związane z nią choroby, powinny być ostrożne. Wszystko dlatego, iż znajdziesz w niej związki syntezujące, czyli tak zwane tiocyjaniany, które kontrolują, a w razie potrzeby choćby wstrzymują krążenie jodu w gruczole. W razie zaburzeń tego procesu może dojść choćby do niedoczynności, dlatego w takich wypadkach przed włączeniem jej do diety lepiej skonsultować się z lekarzem. Ponadto medonet.pl zaznacza, iż ostrożność powinny zachować także osoby cierpiące na przewlekłe stany zapalne przewodu pokarmowego i ostre schorzenia jelit i żołądka.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.