Suszone śliwki to smaczne i zdrowe owoce, które powinno się uwzględnić w codziennej diecie. Wystarczy zjeść sześć śliwek dziennie, by poczuć ich prozdrowotne działanie. Są bogate w błonnik, zawierają witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze, a także regulują pracę krwi. Suszona śliwka to owoc o intensywnym smaku i aromacie, który cieszy się popularnością tak naprawdę na całym świecie. Warto więc szczególnie zainteresować się tym owocem.
Suszone śliwki są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Przede wszystkim to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pomaga w utrzymaniu regularnej pracy jelit oraz zapobiega zaparciom, co korzystanie wpływa na trawienie. Ponadto, błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Na co pomagają suszone śliwki?
Suszone śliwki są kaloryczne. Najzdrowiej jeść kilka sztuk dziennie, choćby w trakcie diety odchudzającej. Sześć sztuk śliwki suszonej dostarczy organizmowi ok. 100 kcal i może zdziałać cuda dla organizmu. Suszona śliwka jest bogata w witaminy i minerały, takie jak: potas, żelazo i witamina K. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi, a witamina K jest ważna dla prawidłowego jej krzepnięcia. Żelazo natomiast jest nieodzowne przy produkcji czerwonych krwinek.
Suszona śliwka jest bogatym źródłem witamin z grupy B, takich jak: B1, B2, B3 i B6, które odgrywają istotną rolę w procesach metabolicznych organizmu. Oprócz tego suszone śliwki zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zmniejszą ryzyko chorób serca i nowotworów. Warto również wspomnieć o obecności takich minerałów, jak: miedź, magnez i fosfor, które wpływają na wiele procesów zachodzących w organizmie, w tym na pracę mięśni, układu krwionośnego i nerwowego.
Suszone śliwki – Pyszności ; Foto: Canva.com
Suszone śliwki w kuchni. Do jakich potraw je dodawać?
Suszone śliwki to wszechstronny składnik kulinarny. Często używa się ich do wzbogacania smaku potraw mięsnych, takich jak gulasz, duszone mięso, karkówka czy pieczeń. Można je dodać na początku gotowania lub w trakcie, w zależności od preferencji. Doskonale sprawdzą się również jako składnik deserów, takich jak ciasta, babki, tarty, crumble czy owsianki. Dodaj je do ciasta lub jako dodatek na wierzch. Suszone śliwki możesz również dorzucić do sałatek z liści zielonej sałaty lub sałatek z kaszy, ryżu, makaronu. Owoce te dodadzą potrawie słodkości i urozmaicą jej smak.
Zobacz także nasz przepis na schab ze śliwką. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube: