Grillowanie to jedna z ulubionych letnich atrakcji Polaków. I nie ma się co dziwić! Przyrządzenie pysznego jedzenia na świeżym powietrzu to doskonały sposób na spędzenie ciepłych, słonecznych dni. Po przyjemnym przychodzi jednak kolej na tę mniej lubianą część, czyli sprzątanie. Jak gwałtownie i sprawnie przeprowadzić czyszczenie rusztu grilla, aby usunąć przypalone resztki i osady?
Czyszczenie grilla – jak skutecznie wyczyścić grill po użytkowaniu?
Grillowanie to prawdziwa przyjemność – smaczne jedzenie, spotkania w gronie bliskich i letnia atmosfera. Niestety, po uczcie przychodzi czas na mniej przyjemny etap – czyszczenie grilla. Tłuszcz, resztki jedzenia i przypalony osad mogą być trudne do usunięcia, zwłaszcza jeżeli grill nie był czyszczony od razu po użyciu. A niestety, aby móc przygotowywać zdrowe i smaczne potrawy, regularne czyszczenie grilla jest kluczowe.
Podstawą jest czyszczenie grilla po każdym zakończeniu grillowania – najlepiej jeszcze wtedy, gdy ruszt jest lekko ciepły, co ułatwia usunięcie tłuszczu i przypaleń (należy jednak uważać, aby się nie poparzyć). Aby nasze działanie było skuteczne, warto zaopatrzyć się w dedykowane środki do czyszczenia grilla. Oto ogólne wskazówki jak powinna przebiegać konserwacja grilla:
- Odłącz źródło ciepła – w przypadku grilla gazowego lub elektrycznego, upewnij się, iż urządzenie jest wyłączone i odłączone. W przypadku grilla węglowego upewnij się, iż opał już się nie tli i bezpiecznie go usuń.
- Przejdź do usuwania zaschniętych resztek jedzenia i przypaleń – zeskrob je metalową szczotką, skrobakiem lub drucianą gąbką do mycia naczyń. Możesz też uformować folię aluminiową w kulkę. Usunie ona zabrudzenia, które na ruszcie osadzają się po grillowaniu.
- Wyczyść ruszt – pozostaw ruszt na dłużej w wodzie z detergentem lub w ostateczności przetrzeć wilgotną ściereczką nasączoną wodą.
- Umyj tacki na tłuszcz i inne elementy – tłuszcz to nie tylko brud, ale i źródło nieprzyjemnych zapachów oraz ryzyko zapłonu.
- Przetrzyj wnętrze grilla – wilgotną gąbką lub szmatką z łagodnym środkiem czyszczącym.
- Wyczyść obudowę grilla – na niej również mogą osadzać się zabrudzenia i resztki tłuszczu.
Jak wyczyścić ruszt grilla?
Przypalony tłuszcz, sadza, resztki jedzenia – zabrudzony ruszt bywa bardzo trudny do wyczyszczenia. Jak już wspomnieliśmy, do czyszczenia grilla przydadzą się dedykowane środki. Jednym z najlepszych preparatów jest D-LUX Grill strong – unikatowy środek, który w kilka chwil usunie choćby trudne zabrudzenia. Wystarczy spryskać zabrudzoną powierzchnię preparatem, odczekać kilka minut, a następnie przetrzeć ją ręcznikiem papierowym i umyć wodą. Gotowe! Czysty grill jest gotowy do kolejnego grillowania. Co ważne, preparat D-LUX Grill strong stosować można na ruszt żeliwny oraz na ruszt ze stali nierdzewnej.
[OBRAZ_1]
Czyszczenie grilla elektrycznego
Nie tylko grill na węgiel drzewny wymaga adekwatnej konserwacji! Uporczywe zabrudzenia mogą dotyczyć także grilla gazowego. Taki sprzęt wymaga dokładnego czyszczenia, aby zapobiec rdzewieniu rusztu i nie dopuścić do zepsucia smaku potraw. Dokładne czyszczenie grilla gazowego powinno się odbywać zawsze po użyciu – najlepiej wykorzystać w tym celu specjalistyczne preparaty i pamiętać o umyciu wszystkich elementów – rusztu (w przypadku grilli gazowych wskazane jest choćby sezonowanie rusztu), aromatyzerów, tacek ociekowych, palników oraz wnętrza grilla (warto mieć odpowiednie akcesoria do czyszczenia).
[OBRAZ_2]
Domowe sposoby na czyszczenie grilla?
Regularne usuwanie zabrudzeń do najważniejszy element utrzymania grilla. Wysoka temperatura powoduje, iż z przypalonych resztek mogą uwalniać się szkodliwe substancje, które nie tylko będą psuły smak potraw, ale także negatywnie wpływały na nasze zdrowie. Grill warto czyścić po każdym użyciu – najlepiej wykorzystując odpowiednie środki. Jeśli jednak ich nie ma, zabrudzone miejsca można awaryjnie próbować wyczyścić domowymi sposobami. Oto ich przykłady:
- Soda oczyszczona + ocet – działa jak naturalny odtłuszczacz i środek ścierny.
- Cytryna + sól – pokrojoną cytryną z solą można pocierać ruszt – działa odkażająco i rozpuszcza tłuszcz. Po zastosowaniu umyj grilla bieżącą wodą.
- Popiół drzewny – z ogniska lub grilla – zmieszany z odrobiną wody tworzy pastę ścierną, która świetnie usuwa przypalenia. Po zastosowaniu warto umyć grill z pomocą ciepłej wody.
Regularna konserwacja grilla to klucz do smacznego jedzenia i przedłużenia trwałości sprzętu. Warto zaopatrzyć się w odpowiednie środki oraz niezbędne akcesoria, dzięki którym czyszczenie grilla będzie szybkie, łatwe i skuteczne!