Jajka – najlepsze świeże, od kury. W Wielkanoc ich nie limitujemy

radiokielce.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Śniadanie w ogrodzie Radia Kielce. Jajka wiejskie / Marzena Mąkosa / Radio Kielce


Faszerowane, pod pierzynką, z majonezem – sposobów na przyrządzenie jaj, które królują w czasie Wielkanocy jest mnóstwo. Jajka jeść warto, bo są produktem wyjątkowo odżywczym i choć wydają się proste w obróbce, są sposoby na to, by w smaku były jeszcze lepsze.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce rocznie produkuje się 11 miliardów sztuk jajek, z czego połowa trafia na eksport, drugą część zjadamy w kraju. Przeciętny Polak zjada 160 jajek rocznie. Michał Markowicz, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, trener i kucharz mówi, iż Polacy jajka lubią.

– Wręcz je uwielbiają! Jestem w posiadaniu książki kucharskiej z 1943 roku, w której na temat potraw z wykorzystaniem jajek napisano około 20 stron. To dobrze, iż je lubimy, bo jajko zawiera wszystkie substancje potrzebne do rozwinięcia się życia. Brakuje im jedynie witaminy C, którą zresztą kiedyś sztucznie próbowano dodać – mówi.

Od lat realizowane są spekulacje na temat ilości jaj, jakie powinniśmy spożywać. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podaje, iż żółtko jaja ma bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu i odpowiednią ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie choćby 2-3 sztuk jaj dziennie nie powoduje u zdrowego dorosłego człowieka wzrostu cholesterolu. Zgodnie z najnowszymi badaniami zaleca się, aby osoby zdrowe, w tym dzieci i młodzież mogli spożywać 1 jajko dziennie.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Michał Markowicz zdradza, iż jest na to prosty trik.

– Im dłużej jajko leży, tym bardziej w środku jest wypełnione bańką powietrza. jeżeli jajko jest świeże i włożymy je do wody, to ono utonie. Starsze wypłynie na powierzchnię – wyjaśnia.

Starego jajka nie trzeba od razu wyrzucać, takiego jedynie nie zaleca się podawać na surowo. Najważniejszym testem jakości jajka jest jego zapach – ten w przypadku zepsucia produktu nie pozostawi nam cienia wątpliwości.

Dziś coraz popularniejsza robi się hodowla drobiu na własne potrzeby. Michał Markowicz mówi, iż nie dziwią go te trendy, bo jajka od własnej kury są gwarancją jakości. Mają inny kolor, smak, a w sytuacji wykorzystania bardziej zaawansowanych technik kulinarnych, jak np. gotowanie sous-vide można choćby wykryć w smaku, czym kura znosząca dane jajka była karmiona.

Podstawą sukcesu dań przygotowywanych na bazie jaj jest adekwatne ich ugotowanie, z czym bywają problemy.

– W ugotowanym jajku nie powinno być szarawej, brązowej otoczki wokół żółtka. To oznaka przegotowanego jajka. Mój sposób na adekwatne ich ugotowanie: od momentu wrzenia gotuję 2 minuty, po czym wyłączam kuchenkę i pozostawiam do wystygnięcia. To super patent, który zawsze się sprawdza. Żółtko jest ładne, żywego koloru – zapewnia.

Jajka w tradycji chrześcijańskiej to nieodłączny symbol związany z Wielkanocą. Oznacza życie, odrodzenie i Chrystusa, który zmartwychwstał. W innych kulturach jajko symbolizuje też doskonały początek, cykliczność i szczęście.



Idź do oryginalnego materiału