Masz za dużo jedzenia po świętach? Zostaw je w „jadłodzielni”, która działa przy wejściu do siedziby PCK w Lubartowie.
Jadłodzielnia to miejsce, zwykle regał lub lodówka, do dzielenia się jedzeniem. To miejsce dla wszystkich. Każdy może wziąć z niej to, na co ma ochotę, albo oddać to, czego ma za dużo, zamiast wyrzucać do kosza. Ideą jest walka z marnotrawieniem i wzajemna pomoc.
Jeśli możesz podzielić się żywnością, przynieś ją do punktu przy wejściu do siedziby PCK w Lubartowie przy ul. Jana Pawła II 14 (w budynku po straży pożarnej) od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 16.00.
To lodówka, w której można zostawić produkty nieprzeterminowane, zapakowane, w pojemnikach, najlepiej z opisem potrawy i datą przygotowania. Nie przynosimy surowego mięsa, produktów napoczętych, potraw zawierających surowe jaja itp.
Co można zostawić w jadłodzielni?
- Produkty, które sami byśmy zjedli,
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”,
- rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,
- wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
- sery,
- jogurty,
- twarogi.
Tych produktów nie zostawiamy w jadłodzielni:
- Surowe mięso,
- produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka,
- dań zawierających surowe jaja (np. budynie, kremy, domowe majonezy itp.),
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- rzeczy, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
- tego, co miało kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.