Szybkie muffinki to doskonała opcja dla zapracowanych. Przygotowuje się je ekspresowo i smakują nieziemsko zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
REKLAMA
Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają
Szybkie muffiny na słodko
Na początek szybkie muffiny na słodko. Nasza propozycja to muffiny porzeczkowe, do których przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g masła roztopionego i przestudzonego
2 jajka
½ szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g porzeczek czerwonych (świeże lub mrożone)
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania porzeczek. o ile używasz świeżych porzeczek, musisz je dokładnie umyć i oderwać od szypułek (mrożone owoce nie wymagają wcześniejszego przygotowania). Roztopione i przestudzone masło połącz z mlekiem i jajkami w jednolitą masę. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre oraz przygotowane wcześniej owoce porzeczki. Delikatnie połącz wszystkie składniki (masa wychodzi bardzo gęsta). Ciastem wypełnij foremki do muffinek do wysokości ok. ¾. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
Szybkie muffinki dla dzieci — bananowo-fasolowe szaleństwo
Kolejne szybkie muffinki dla dzieci to propozycja deseru bez użycia mąki. Do przygotowania pysznych i zdrowych muffinek będziesz potrzebować następujących składników:
2 puszki czerwonej fasoli
2 dojrzałe banany
4 łyżki kakao
½ szklanki miodu naturalnego
4 jajka
garść posiekanych bakalii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Fasolę wyjmij z puszek i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do większej miski. Dodaj pokrojone banany, jajka, kakao, miód i proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj dzięki blendera na jednolitą masę. Dodaj posiekane bakalie i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffiny (ciasteczka nie rosną zbyt duże). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
Muffinki szybkie i mocno zielone. "Marsjanki" polecają się dla dzieciaków i nie tylko
Pora na muffinki szybkie i bardzo zielone. Jest to prawdziwy hit wśród dzieci, który koniecznie trzeba wypróbować. Zielone muffinki wyglądają obłędnie i mogą być fajnym sposobem na przemycenie do diety dziecka szpinaku, który z reguły nie jest najbardziej uwielbianym warzywem. Będziesz potrzebować następujących składników:
opakowanie świeżego szpinaku
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru brązowego
2 dojrzałe banany
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Szpinak wyjmij z torby i opłucz go dokładnie pod bieżącą wodą. Włóż do miski, dodaj olej i mleko i zblenduj bardzo dokładnie na jednolitą masę. Dodaj pokrojone banany i ponownie zblenduj. W drugiej misce umieść przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki suche dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z mokrymi składnikami. Ciasto wlej do foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25 minut. Stopień wypieczenia możesz sprawdzić dzięki wykałaczki. o ile po wbiciu w ciasteczko pozostaje suchy, to znaczy, iż szybkie muffinki są gotowe.
Szybki przepis na muffiny wytrawne
Na koniec szybki przepis na muffiny wytrawne, które można przygotować wieczorem i wykorzystać jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Pyszne, pożywne i szybkie muffinki wytrawne przygotujesz z następujących składników:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
¼ szklanki oleju
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g startego sera żółtego
papryka czerwona
mała cebula
3 plasterki szynki
garść zielonych oliwek
przyprawy: sól, oregano, bazylia, pieprz
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą dokładnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, olej i jajka. Połącz suche i mokre składniki, a następnie do masy dodaj starty ser, oliwki, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Masą napełnij foremki do muffinek do wysokości ok. ¾. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
Zobacz też: Po wypieczeniu aromat rozchodzi się na cały dom. Te babeczki znikają szybciej niż szarlotka