Szybkie muffinki na słodko i na słono. Zielone "marsjanki" to prawdziwy hit wśród dzieci

g.pl 16 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Szybkie muffinki to idealny sposób na pyszny deser lub drugie śniadanie do szkoły. Muffinki to prawdziwy kulinarny hit, który może być przygotowany na wiele różnych sposobów. Choć najczęściej kojarzą się ze słodkim grzeszkiem, to tak naprawdę można przemycić w nich także wartościowe warzywa. Jak to zrobić?
Szybkie muffinki to doskonała opcja dla zapracowanych. Przygotowuje się je ekspresowo i smakują nieziemsko zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.


REKLAMA


Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają


Szybkie muffiny na słodko
Na początek szybkie muffiny na słodko. Nasza propozycja to muffiny porzeczkowe, do których przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:


250 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g masła roztopionego i przestudzonego
2 jajka
½ szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g porzeczek czerwonych (świeże lub mrożone)


Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania porzeczek. o ile używasz świeżych porzeczek, musisz je dokładnie umyć i oderwać od szypułek (mrożone owoce nie wymagają wcześniejszego przygotowania). Roztopione i przestudzone masło połącz z mlekiem i jajkami w jednolitą masę. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre oraz przygotowane wcześniej owoce porzeczki. Delikatnie połącz wszystkie składniki (masa wychodzi bardzo gęsta). Ciastem wypełnij foremki do muffinek do wysokości ok. ¾. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).


Szybkie muffinki dla dzieci — bananowo-fasolowe szaleństwo
Kolejne szybkie muffinki dla dzieci to propozycja deseru bez użycia mąki. Do przygotowania pysznych i zdrowych muffinek będziesz potrzebować następujących składników:


2 puszki czerwonej fasoli
2 dojrzałe banany
4 łyżki kakao
½ szklanki miodu naturalnego
4 jajka
garść posiekanych bakalii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:
Fasolę wyjmij z puszek i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do większej miski. Dodaj pokrojone banany, jajka, kakao, miód i proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj dzięki blendera na jednolitą masę. Dodaj posiekane bakalie i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffiny (ciasteczka nie rosną zbyt duże). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
Muffinki szybkie i mocno zielone. "Marsjanki" polecają się dla dzieciaków i nie tylko
Pora na muffinki szybkie i bardzo zielone. Jest to prawdziwy hit wśród dzieci, który koniecznie trzeba wypróbować. Zielone muffinki wyglądają obłędnie i mogą być fajnym sposobem na przemycenie do diety dziecka szpinaku, który z reguły nie jest najbardziej uwielbianym warzywem. Będziesz potrzebować następujących składników:


opakowanie świeżego szpinaku
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru brązowego
2 dojrzałe banany
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:


Szpinak wyjmij z torby i opłucz go dokładnie pod bieżącą wodą. Włóż do miski, dodaj olej i mleko i zblenduj bardzo dokładnie na jednolitą masę. Dodaj pokrojone banany i ponownie zblenduj. W drugiej misce umieść przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki suche dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z mokrymi składnikami. Ciasto wlej do foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25 minut. Stopień wypieczenia możesz sprawdzić dzięki wykałaczki. o ile po wbiciu w ciasteczko pozostaje suchy, to znaczy, iż szybkie muffinki są gotowe.


Szybki przepis na muffiny wytrawne
Na koniec szybki przepis na muffiny wytrawne, które można przygotować wieczorem i wykorzystać jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Pyszne, pożywne i szybkie muffinki wytrawne przygotujesz z następujących składników:


2 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
¼ szklanki oleju
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g startego sera żółtego
papryka czerwona
mała cebula
3 plasterki szynki
garść zielonych oliwek
przyprawy: sól, oregano, bazylia, pieprz


Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą dokładnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, olej i jajka. Połącz suche i mokre składniki, a następnie do masy dodaj starty ser, oliwki, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Masą napełnij foremki do muffinek do wysokości ok. ¾. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).


Zobacz też: Po wypieczeniu aromat rozchodzi się na cały dom. Te babeczki znikają szybciej niż szarlotka
Idź do oryginalnego materiału