Na bazie fasoli możemy przyrządzić wiele dań, jednak ze względu na dużą zawartość błonnika i cukrów prostych, produkt ten jest znany z powodowania gazów oraz wzdęć. Trik z sodą oczyszczoną rozwiąże ten problem.
Dlaczego zjedzenie fasoli powoduje wzdęcia?
W fasoli znajdziemy złożony łańcuch węglowodanowy, która składa się z cukrów prostych, których trawienie jest problematyczne dla organizmu. Gdy te składniki dostają się do żołądka i jelita cienkiego, nie są trawione, rozkładają się dopiero w jelicie grubym. Skutkiem ubocznym tego zjawiska jest dwutlenek węgla (czasami też metan), a to prowadzi do nagromadzenia się gazów w organizmie i wzdęć. Zawartość błonnika wzmacnia tylko ten efekt, ponieważ jest on tak samo trawiony.
Sprawdź także: Ta ryba to najgorszy wybór na święta. Omijaj ją w sklepie, zawiera toksyny
Jak gotować fasolę, aby nie powodowała wzdęć?
Badania z 2023 roku opublikowane w czasopiśmie „Foods” potwierdziły skuteczność używania sody oczyszczonej w celu eliminowania problemów ze wzdęciami, które powoduje fasolka. Jak działa? Soda oczyszczona na lekko zasadowy odczyn, co sprawia, iż może neutralizować kwasy. Dodana do fasoli, rozbija jej ściany komórkowe, w wyniku tego organizm jest w stanie łatwiej strawić te nasiona — bez gazów oraz wzdęć.
Ponadto dodatek sody oczyszczonej sprawia, iż fasola gotuje się szybciej oraz zachowuje większą ilość składników odżywczych.
Przeczytaj również: Obierz mandarynki, a skórki rozłóż w kuchni. Pozbędziesz się kilku uporczywych problemów
W jaki sposób używać sody oczyszczonej?
Na początek musimy dokładnie odmierzyć ilość używanej fasoli. Nie powinniśmy używać więcej niż 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej na każdą standardową filiżankę suszonej fasoli. Sody można użyć na dwa sposoby:
- Namaczanie fasoli w sodzie oczyszczonej — suszone nasiona możemy umieścić w garnku z wodą (woda powinna przykrywać fasolę przynajmniej 5 cm warstwą) oraz dodać sodę oczyszczoną zgodnie z liczbą użytych filiżanek fasoli. Zostawiamy nasiona do namoczenia przez minimum 8 godz., najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia dokładnie opłukujemy i gotujemy.
- Gotowanie fasoli z sodą oczyszczona — drugą opcją jest gotowanie fasoli bezpośrednio z sodą. W tym przypadku dodajemy odmierzoną ilość sody do grana z fasolą i doprowadzamy do wrzenia. Namoczone nasiona gotujemy przez 30-60 minut. W przypadku fasoli nienamoczonej potrwa to 1-2 godz. Po ugotowaniu możemy opłukać nasiona, aby pozbyć się resztek sody.
Soda oczyszczona jest najlepszą opcją — alternatywą jest długie moczenie fasoli w wodzie (najlepiej przez całą noc), jednak metoda ta jest mniej skuteczna.
Zobacz też:
Zamiast sernika wyszedł zakalec? Zamiast wyrzucać, przerób go na coś pysznego
Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka
Ten biszkopt zrobisz na patelni. Wyjdzie puszysty jak chmurka