Przy Centrum Socjalnym Caritas (ul. Z. Krasińskiego 19) stoi specjalna szafa. Stargardzianie doskonale ją znają, ale zwłaszcza w okresie świątecznym warto przypomnieć, do czego służy i kto może z niej korzystać. Zasady są naprawdę bardzo proste. Oddajemy to, czego mamy za dużo, ale wciąż nadaje się do spożycia. Bierzemy to, na co mamy ochotę. Nie ma żadnych ograniczeń – każdy może przynieść produkty do jadłodzielni albo coś stamtąd zabrać.
Warto dołączyć do facebookowej grupy Jadłodzielnia Stargard. Jest w niej już ponad 3000 osób. Stargardzianie publikują tam aktualne zdjęcia zawartości szafy przy Caritasie, a także wymieniają się produktami indywidualnie. Przede wszystkim chodzi o to, żeby ograniczyć marnowanie żywności.
Jakie produkty przynieść do jadłodzielni:
– takie, które sami moglibyśmy zjeść,
– takie, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
– szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
– sery, jogurty, twarogi – oryginalne i szczelnie zapakowane,
– pieczywo, owoce i warzywa,
– konserwy, oryginalne przetwory w słoikach zapakowane hermetycznie.
Do szafy z jedzeniem nie powinniśmy wkładać m.in. surowego mięsa, potraw zawierających surowe jaja, produktów zepsutych (z pleśnią, nadgniciami) i alkoholu.
Zdjęcia: UM w Stargardzie

